biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Międzynarodowy handel przetworami mleczarskimi

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej w swojej cotygodniowej analizie informuje, że wraz ze wzrostem produkcji mleka w krajach należących do jego głównych eksporterów, zwiększył się też handel międzynarodowy przetworami mleczarskimi. Ogółem w I kwartale br. wolumen obrotu mierzony w ekwiwalencie mleka był o 19% wyższy niż w analogicznym okresie 2010 roku.

Unia Europejska wyeksportowała o około 10% więcej artykułów niż przed rokiem (wyjąwszy handel wewnątrzunijny). Zwiększyła się przede wszystkim sprzedaż zagraniczna odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) - w okresie pierwszych czterech miesięcy br. o około 34% do 160,8 tys. t - oraz serów - o około 10% do 223,5 tys. ton. Mniej natomiast wyeksportowano masła - o prawie 10% w relacji rocznej. Trochę inaczej sytuacja kształtuje się w odniesieniu do Polski. W okresie styczeń-kwiecień poza granice kraju wywieziono o 39% więcej masła niż przed rokiem, niemniej gros produktu skierowano na rynek unijny. Eksport mleka w proszku zwiększył się o około 19% w relacji rocznej do 31,5 tys. ton. Obniżyła się natomiast sprzedaż zagraniczna przetworów płynnych, tj. mleka i śmietany, maślanki, jogurtów, serwatki itp. oraz serów - o około 9% do 41,3 tys. ton.
Z kolei w przypadku USA wolumen wywozu przetworów mleczarskich był ponad 2-krotnie wyższy (w ekwiwalencie mleka) niż rok wcześniej, przede wszystkim za sprawą większego eksportu OMP - o 80% (145,6 tys. ton). Nowa Zelandia w ciągu pierwszych czterech miesięcy istotnie zwiększyła sprzedaż zagraniczną pełnego mleka w proszku (PMP) - o prawie 38% do 447,9 tys. ton. Dostawy masła były o 5% wyższe w relacji rocznej, spadł natomiast eksport serów i OMP. Fonterra podała, iż w marcu wyeksportowała 229 tys. t przetworów mleczarskich, co oznacza najwyższy miesięczny wolumen od chwili powstania firmy. Wynik ten był przede wszystkim efektem utrzymywania się wysokiego popytu ze strony Chin, Azji Południowej oraz Bliskiego Wschodu.
Ogółem w bieżącym roku największy wzrost obrotów w handlu międzynarodowym, sięgający 33%, odnotowano w przypadku OMP. Mniejsze przyrosty wystąpiły w odniesieniu do PMP oraz serów, spadł natomiast handel masłem.
Niemniej, światowy popyt na artykuły mleczne w ostatnim okresie nieznacznie osłabł co pociągnęło za sobą ponowne obniżki cen przetworów, szczególnie w przeliczeniu na dolara amerykańskiego, który również stracił na wartości.
W najbliższym czasie popyt na rynku globalnym będzie zaspokajany przede wszystkim przez dostawy ze strony USA i UE, bowiem na półkuli południowej produkcja znajduje się w sezonowym dołku. Niemniej, sytuacja nie powinna być napięta, bowiem wysokie ceny detaliczne przetworów (patrząc na to w perspektywie długookresowej) oraz niestabilność polityczna w Afryce Północnej prawdopodobnie będą działały w kierunku obniżenia popytu.
W czerwcu br. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen przetworów mlecznych (odtłuszczone mleko w proszku-OMP, pełne mleko w proszku-PMP, masło, sery i kazeiny) ukształtował się na poziomie 232 punktów, tj. zbliżonym do majowego (231 punktów) i nadal niższym od rekordów ustanowionych w listopadzie 2007 roku (268,6 punktów). Oznacza to, iż w czerwcu br. ceny monitorowane przez FAO były o 132% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004 i o 104% w ujęciu realnym.
Warto jednak zwrócić uwagę, iż praktycznie do końca 2006 r. były one stosunkowo stabilne, a silne wzrosty nastąpiły dopiero na przełomie 2007 i 2008 r., po czym artykuły mleczne zaczęły gwałtownie tanieć. Odwrócenie spadkowej tendencji nastąpiło w miesiącach letnich 2009 roku. W rezultacie od sierpnia 2009 r. do czerwca br. przetwory mleczarskie podrożały o 79%.
W samym czerwcu ceny OMP i kazein wzrosły o 5% w relacji miesięcznej, PMP potaniało o 3%, zaś ceny masła i serów utrzymały się na poziomie z maja br.
Dane USDA (Amerykański Departament ds. Rolnictwa) wskazują natomiast, iż na przełomie czerwca i lipca br. przeważały już spadkowe tendencje cen. W portach Oceanii średnie ceny pełnego mleka w proszku obniżyły się o ponad 2% wobec końca ubiegłego miesiąca do 3625-4100 USD/t, masła o ponad 1% do 4300-5050 USD/t, zaś mleka odtłuszczonego pozostały niezmienione.
Wyniki ostatniej aukcji kontraktów terminowych organizowanej na platformie GlobalDairyTrade przez Fonterrę mogą sugerować, iż w kolejnych miesiącach spadki te będą kontynuowane. W dniu 5 lipca notowania mleka w proszku osłabiły się o 7% wobec poprzedniej edycji, kształtując się w odniesieniu do PMP na średnim poziomie 3638 USD/t, tj. o 27% niższym niż przeciętnie w lutym/marcu br.
Ceny OMP obniżyły się w jeszcze większym stopniu -- średnio o ponad 7%, zaś w przypadku najbliższego kontaktu (wrzesień 2011 r.) aż o 15%. Kontrakty na dostawę w 2012 r. zachowywały się znacznie bardziej stabilnie -- spadki nie przekroczyły 1%.



POWIĄZANE

 Rynek zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza) Ukraina: ceny jęczmienia paszowego r...

Ministerstwo Rolnictwa zapowiada uproszczenie procedury zwrotu akcyzy zawartej w...

Od kilku tygodni ceny na stacjach tankowania nie są powodem do niepokoju. Począt...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę