Na rynku mięsa króliczego sytuacja bardzo się skomplikowała. A wszystko przez jedną z europejskich Fundacji, która przestrzega Niemców przed sprowadzaniem tego towaru z Czech i Węgier - informuje Leszek Gacek z Doświadczalnego Instytutu Hodowlanego w Chorzelowie.
Jako powód takiej decyzji podaje się złe warunki hodowli królików w tych krajach. Niestety problem czeski i węgierski od razu znalazł odbicie na naszym rynku. Duża ubojnia koło Pragi znacznie ograniczyła import polskiego mięsa, a warto przypomnieć, że od pewnego czasu to właśnie ten zakład kontraktował dużo surowca i to na dobrych zasadach finansowych. Nagle więc duża część krajowego towaru trafiła na rodzimy rynek, a to od razu wpłynęło na znaczne obniżki cen.
Ceny żywca króliczego w ubojniach Zł/kg
Grudzień 2005
4,20-5,00
Listopad 2006
4,00-4,70
Teraz
3,00-4,50
Za żywiec maksymalnie można uzyskać 4,5 złotego za kilogram, ale dotyczy to tylko najlepszej rasy mięsnej, stałych kontrahentów i dużych dostaw. Najczęściej spotykana cena to około 4 złotych. Najmniej kosztują króliki o wadze powyżej 3,5 kilogramów.