Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Drożały indyki

10 października 2013
W ostatnim tygodniu września drożały w ujęciu rocznym indyki, a w mniejszej skali wieprzowina i wołowina. Ceny kurcząt były rdr stabilne - wynika z cotygodniowego raportu Agencji Rynku Rolnego.

Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 23-29.09.2013 r. w Polsce przeciętna cena skupu żywca wieprzowego wyniosła 5,79 zł/kg i była o 2 proc. niższa niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie za żywiec ten płacono o 6,5 proc. mniej niż przed miesiącem i o 4 proc. mniej niż rok wcześniej
Za żywiec wołowy w Polsce uzyskiwano przeciętnie 5,94 zł/kg, tj. o 1 proc. mniej niż tydzień wcześniej. W porównaniu z poprzednim tygodniem bydło było o 0,4 proc. droższe, ale w odniesieniu do cen sprzed roku o 8 proc. tańsze.
Kurczęta brojlery skupowano średnio po 3,99 zł/kg, o 2 proc. taniej niż w poprzednim tygodniu i o 3 proc. taniej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena skupu kurcząt była zbliżona do notowanej w porównywalnym okresie 2012 r. Za indyki zakłady drobiarskie płaciły przeciętnie 6,33 zł/kg wobec 6,21 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to o 2 proc. drożej niż przed miesiącem oraz o 20 proc. drożej niż przed rokiem.



POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę