Tanie świnie ciągną w dół ceny drobiu. W tym tygodniu na wolnym rynku stawki za kurczaki spadły minimum o kilkanaście groszy za kilogram. Bez zmian jak na razie trzymają się cenniki w większości dużych firm. Ale to też kwestia czasu – tłumaczą przetwórcy.
Wyraźne przeceny dotknęły także hodowców indyków, którym do tej pory udawało się przed nim skutecznie bronić. Do punktów skupu trafiają teraz ptaki z większych sierpniowych i wrześniowych wstawień, przy sporej podaży ceny lecą w dół. W przyszłym tygodniu szykują się kolejne obniżki – zapowiadają już w zakładach.
Dla hodowców marnym pocieszeniem są korekty cen pasz, mieszalnie obniżyły stawki tylko o 20 – 30 złotych za tonę. Tymczasem zdaniem hodowców odpowiednia do sytuacji na rynku, byłaby dopiero przecena rzędu 100 złotych.
Za brojlery małe firmy płacą niewiele ponad 3 złote za kilogram, kto odstawia towar na podstawie umowy kontraktacyjnej może liczyć na 3 złote 20 groszy.
W tym tygodniu ceny indorów spadły do 5 złotych za kilogram – to nadal powyżej kosztów produkcji tłumaczą przetwórcy. Ale słaby eksport nie pozwala płacić więcej.
Brojlery
ceny skupu netto
zł/kg
brojlery
kontraktacja
3,15 – 3,25
wolny rynek
3,00 – 3,20
Indyki
ceny skupu netto
zł/kg
indory
5,00 – 5,10
indyczki
4,65 – 4,85
Na giełdach towarowych z drobiu sprzedają się tylko serca, żołądki i porcje rosołowe. Pozostałe elementy nie znajdują nabywców - ocenia Mirosław Ossowski z biura maklerskiego Agrohandel w Łodzi. Największy problem jest ze sprzedażą skrzydełek - towaru typowo letniego, kupowanego przeważnie na grill, a także z ćwiartkami kurczaka. Spadają ceny tuszek i filetów.
Zapasów na razie nikt nie robi, zakłady kupują towar na bieżące potrzeby. Wielu hodowców wygasza produkcję ze względu na bardzo drogie pasze. Dlatego efekt braku surowca, a co z tym związane wzmożony popyt, najwcześniej będzie można zaobserwować za kilka miesięcy.
Na podroby z kurczaków chętnych nie brakuje, mimo to w ciągu tygodnia ceny żołądków i wątróbek spadły o 1/10 - tą. Teraz cena kilograma żołądków zaczyna się od 2 zł 80 groszy. Bardzo trudno kupić serca.
Podroby z kurczaków
ceny transakcyjne
zł/kg
wątróbki
2,70-3,50
serca
3,20-4,00
żołądki
2,80-5,00
6480414
1