Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Drób 22.11.2007

22 listopada 2007
Tanie świnie ciągną w dół ceny drobiu. W tym tygodniu na wolnym rynku stawki za kurczaki spadły minimum o kilkanaście groszy za kilogram. Bez zmian jak na razie trzymają się cenniki w większości dużych firm. Ale to też kwestia czasu – tłumaczą przetwórcy.

Wyraźne przeceny dotknęły także hodowców indyków, którym do tej pory udawało się przed nim skutecznie bronić. Do punktów skupu trafiają teraz ptaki z większych sierpniowych i wrześniowych wstawień, przy sporej podaży ceny lecą w dół. W przyszłym tygodniu szykują się kolejne obniżki – zapowiadają już w zakładach.

Dla hodowców marnym pocieszeniem są korekty cen pasz, mieszalnie obniżyły stawki tylko o 20 – 30 złotych za tonę. Tymczasem zdaniem hodowców odpowiednia do sytuacji na rynku, byłaby dopiero przecena rzędu 100 złotych.

Za brojlery małe firmy płacą niewiele ponad 3 złote za kilogram, kto odstawia towar na podstawie umowy kontraktacyjnej może liczyć na 3 złote 20 groszy.

W tym tygodniu ceny indorów spadły do 5 złotych za kilogram – to nadal powyżej kosztów produkcji tłumaczą przetwórcy. Ale słaby eksport nie pozwala płacić więcej.



Brojlery

ceny skupu netto
zł/kg

brojlery

kontraktacja
3,15 – 3,25

wolny rynek
3,00 – 3,20



Indyki

ceny skupu netto
zł/kg

indory
5,00 – 5,10

indyczki
4,65 – 4,85


Na giełdach towarowych z drobiu sprzedają się tylko serca, żołądki i porcje rosołowe. Pozostałe elementy nie znajdują nabywców - ocenia Mirosław Ossowski z biura maklerskiego Agrohandel w Łodzi. Największy problem jest ze sprzedażą skrzydełek - towaru typowo letniego, kupowanego przeważnie na grill, a także z ćwiartkami kurczaka. Spadają ceny tuszek i filetów.

Zapasów na razie nikt nie robi, zakłady kupują towar na bieżące potrzeby. Wielu hodowców wygasza produkcję ze względu na bardzo drogie pasze. Dlatego efekt braku surowca, a co z tym związane wzmożony popyt, najwcześniej będzie można zaobserwować za kilka miesięcy.

Na podroby z kurczaków chętnych nie brakuje, mimo to w ciągu tygodnia ceny żołądków i wątróbek spadły o 1/10 - tą. Teraz cena kilograma żołądków zaczyna się od 2 zł 80 groszy. Bardzo trudno kupić serca.



Podroby z kurczaków

ceny transakcyjne
zł/kg


wątróbki
2,70-3,50

serca
3,20-4,00

żołądki
2,80-5,00

POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę