Światowy kryzys opanował polski rynek mięsa. Gorszy dostęp do kredytów utrudnia wielu firmom normalne funkcjonowanie. Handlu więc nie ma, choć zwykle o tej porze roku, perspektywa nadchodzących świąt nakręcała transakcje. Teraz żaden towar nie jest poszukiwany. Poszukiwani są tylko nabywcy – komentuje Jarosław Ogorzewski z biura Agrohandel w Łodzi.
I jeżeli już znajdzie się kupujący, bez trudu wymusza obniżki cen. Towaru jest pod dostatkiem. W magazynach rosną góry typowo świątecznych surowców – szynki, schabu, karkówki. Nie ma tez chętnych na jeszcze niedawno poszukiwane do produkcji wędlin mięsa drobne.
Krajową ofertę wciąż uzupełnia import. Ceny konkurencyjne, ale o klientów również w tym przypadku trudno.
MIĘSO WIEPRZOWE zł/kg
szynka
import Dania 7,80
kraj 9,60
schab
import Hiszpania 13,30
kraj 14,80
Popatrzmy jak wyglądają różnice w cennikach. Krajowa szynka jest blisko o 2 złote droższa od sprowadzanej z Danii. Niewiele lepiej wypada zestawienie w przypadku schabu. Hiszpański kosztuje 13 złotych 30 groszy za kilogram. Polski o półtora złotego więcej.