Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

10 grudnia 2008
Światowy kryzys opanował polski rynek mięsa.
Gorszy dostęp do kredytów utrudnia wielu firmom normalne funkcjonowanie. Handlu więc nie ma, choć zwykle o tej porze roku, perspektywa nadchodzących świąt nakręcała transakcje.
Teraz żaden towar nie jest poszukiwany. Poszukiwani są tylko nabywcy – komentuje Jarosław Ogorzewski z biura Agrohandel w Łodzi.

I jeżeli już znajdzie się kupujący, bez trudu wymusza obniżki cen. Towaru jest pod dostatkiem. W magazynach rosną góry typowo świątecznych surowców – szynki, schabu, karkówki. Nie ma tez chętnych na jeszcze niedawno poszukiwane do produkcji wędlin mięsa drobne.

Krajową ofertę wciąż uzupełnia import. Ceny konkurencyjne, ale o klientów również w tym przypadku trudno.

MIĘSO WIEPRZOWE zł/kg
szynka   
import Dania          7,80
kraj                  9,60
schab               
import Hiszpania     13,30
kraj                 14,80

Popatrzmy jak wyglądają różnice w cennikach. Krajowa szynka jest blisko o 2 złote droższa od sprowadzanej z Danii. Niewiele lepiej wypada zestawienie w przypadku schabu. Hiszpański kosztuje 13 złotych 30 groszy za kilogram. Polski o półtora złotego więcej.


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę