Agencja rynku Rolnego w cotygodniowej analizie podaje, że bariera popytu przyczynia się do obniżania cen skupu trzody chlewnej. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 18-24.07.2011 r. żywiec wieprzowy skupowano średnio po 4,70 zł/kg, tj. o niecały 1 proc. taniej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Było to jednak o 8 proc. drożej niż przed rokiem.
Wśród głównych unijnych producentów wieprzowiny największą obniżkę cen w odniesieniu do poprzedniego tygodnia odnotowano w Niemczech (o 2,5 proc.). W większości pozostałych krajów UE rynkowe ceny żywca wieprzowego kl. E zmieniły się niewiele.
Na bardzo wysokim poziomie kształtują się ceny skupu żywca wołowego. W analizowanym okresie w kraju za bydło płacono przeciętnie 5,51 zł/kg, tj. o 0,7 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu. W porównaniu do notowania sprzed miesiąca za 1 kilogram żywca wołowego dostawcy otrzymywali o 3 proc. więcej, a w odniesieniu do cen sprzed roku o 32 proc. więcej.
Konkurencyjność cenowa i zalety kulinarne stymulują popyt na mięso kurcząt, a tym samym wzrost cen ich skupu. W trzecim tygodniu lipca 2011 r. kurczęta brojlery skupowano po 3,71 zł/kg, tj. o 4-5 proc. drożej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W tym czasie za indyki płacono 5,96 zł/kg, tj. o 1-2 proc. mniej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Wymienione gatunki drobiu były odpowiednio o 12 proc. i o 30 proc. droższe niż rok wcześniej.