Ruszył nabór na II edycję kursu rolnictwa ekologicznego prowadzonego przez Ekologiczny Uniwersytet Ludowy w Grzybowie (woj. mazowieckie). Kurs skierowany jest do osób chcących prowadzić gospodarstwo metodami ekologicznymi. Wiedzę teoretyczną jak i praktyczną studenci zdobywać będą podczas 21 miesięcy, od 4 kwietnia 2016 do grudnia 2017.
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, by zminimalizować problem głodu na świecie, do 2050 r. efektywność rolnictwa musi wzrosnąć o 70%. Przy zwiększającej się populacji i malejącej powierzchni gruntów uprawnych będzie to trudne zadanie. Jak rolnicy – także polscy – mogą sprostać wyzwaniu?
Do 2030 r. w Polsce mogłoby powstać ok. 3,6 miliona mikroinstalacji wytwarzających energię ze źródeł odnawialnych (OZE), wynika z najnowszego raportu opublikowanego przez ruch „Więcej niż energia”. Do tego konieczne jest jednak dobre prawo. Tymczasem Sejm opóźnił o sześć miesięcy, planowane na 1 stycznia br., wejście w życie taryf gwarantowanych dla najmniejszych przydomowych elektrowni.
W tym sezonie znacznie wzrosły limity odstrzału dzików, ale rolnicy twierdzą, że to i tak za mało - informuje "Nasz Dziennik".
Copa i Cogeca wyrażają zadowolenie z nowego raportu Eurobarometru opublikowanego w tym tygodniu w Brukseli, który ukazuje że konsumenci są coraz bardziej świadomi znaczenia rolnictwa i obszarów wiejskich w przyszłości.
Blisko 80 bocianów, które pod koniec lata z różnych powodów nie odleciały do Afryki, spędza zimę w Ośrodku Rehabilitacji Zwierząt Chronionych w Przemyślu na Podkarpaciu. Ich zimowe utrzymanie kosztuje ponad 20 tys. zł; pomagają m.in. mieszkańcy i firmy.
Minister Krzysztof Jurgiel spotkał się w czwartek z przedstawicielami organizacji zrzeszających producentów żywności ekologicznej.
Kolejnych sześć kłód bartnych, czyli nadrzewnych uli, zawiesili leśnicy w Puszczy Augustowskiej. Przeznaczone są dla dziko żyjących w lesie pszczół, które są niezbędne w naturalnym środowisku. Działania leśników związane są z realizacją projektu przywracania tradycyjnego bartnictwa.
2015 rok okazał się najcieplejszy w ciągu 145 lat pomiarów meteorologicznych Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach. Rekordy temperatur odnotowano w sierpniu i w grudniu - poinformował profesor Andrzej Doroszewski.
Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku Nestlé chce zmniejszyć ilość wykorzystywanych opakowań aż o 100 000 ton!