Już 23 lutego 2016 r. w Starostwie Powiatowym w Limanowej odbędzie się konferencja inaugurująca nowy projekt Klubu Gaja „Święto Drzewa – wśród pól” o roli zadrz...
Kierownictwo MRiRW omawiało postulaty przedstawicieli organizacji ekologicznych wynikające z konsultacji publicznych projektu rozporządzenia ministerstwa w spra...
Nowe badania międzynarodowego zespołu naukowców, w tym m.in. ekspertów z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW wskazują na istnienie wyraźnych r...
10 lutego podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki przebywał z wizytą w Norymberdze, gdzie uczestniczył w Międzynarodowych Targach Żywności i Produktów Ekologicznych BioFach 2016.
Firma AllOrganic wprowadziła na polski rynek innowacyjny, organiczny nawóz dolistny Organic Green Gold (OGG), wyprodukowany na bazie żywych alg (chlorella), do ...
Certyfikowane produkty zdobywają rynek w Polsce. Już w 2017 r. powinniśmy wydać na nie ponad 1 mld złotych - informuje "Rzeczpospolita".
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania np. układu krążenia i mózgu. Ponieważ nasz organizm ich nie produkuje, musimy dostarczać je w diecie. Omega-3 znajdziemy m.in. w jajach z gospodarstw ekologicznych.
Polacy coraz więcej uwagi przywiązują do żywności organicznej i produktów z certyfikatami. Równie chętnie sięgamy po żywność tradycyjną, lokalną czy pochodzącą...
W reakcji na rozmowy ministrów, Copa i Cogeca apelują do unijnych negocjatorów o szybkie podjęcie decyzji co do przeglądu przepisów UE w zakresie rolnictwa ekol...
Ruszył nabór na II edycję kursu rolnictwa ekologicznego prowadzonego przez Ekologiczny Uniwersytet Ludowy w Grzybowie (woj. mazowieckie). Kurs skierowany jest do osób chcących prowadzić gospodarstwo metodami ekologicznymi. Wiedzę teoretyczną jak i praktyczną studenci zdobywać będą podczas 21 miesięcy, od 4 kwietnia 2016 do grudnia 2017.