Zupy kremy mają ogromną liczbę fanów. Nie bez powodu – są proste w przygotowaniu i przyjemnie sycące. Wśród najbardziej popularnych i lubianych jest z pewnością krem marchewkowy. W zależności od sposobu przyrządzenia, może być delikatny i lekko słodkawy, ale też pikantny czy z orientalnym charakterem. Znakomity, wyrazisty smak zyska dzięki imbirowi, kurkumie, kminowi rzymskiemu i słodkiej papryce. Doskonałym dodatkiem będzie też napój ryżowy Sante Organic – dopełni walory smakowe i nada zupie pożądaną konsystencję.
Krem imbirowo-marchewkowy
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kg marchewki
1 korzeń pietruszki
5 cm kawałek świeżego imbiru
20 ml oleju rzepakowego
1 litr wody
200 ml napoju ryżowego Sante Organic
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli (np. himalajskiej różowej Sante)
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
garść pietruszki do podania
garść pistacji do podania
Przygotowanie:
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę z przyprawami. Marchew, pietruszkę i imbir obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do cebulki i podsmażamy kilka minut. Zalewamy wodą i gotujemy 25 minut na małym ogniu pod przykryciem. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Dodajemy napój ryżowy Sante Organic. Ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki i posypujemy prażonymi pistacjami.
Newseria Lifestyle