Zgodnie z wynikowym szacunkiem GUS z 21.12.2018, ubiegłoroczne zbiory owoców wyniosły ok. 5,1 mln t (+62% r/r). Tym samym ukształtowały się one na najwyższym poziomie w historii. Najsilniejszy wzrost zbiorów został odnotowany w przypadku owoców z drzew, które wyniosły ok. 4,5 mln t (+69% r/r), podczas gdy zbiory owoców jagodowych ukształtowały się na poziomie ok. 0,6 mln t (+21% r/r).
Silnemu wzrostowi zbiorów owoców w ujęciu rocznym sprzyjały efekty niskiej bazy z 2017 r. związane z przymrozkami, jak również wyjątkowo korzystne ubiegłoroczne warunki agrometeorologiczne dla wegetacji owoców (łagodna zima, duże nasłonecznienie oraz wysokie temperatury). W przypadku owoców z drzew, zbiory jabłek oceniane są na poziomie ok. 4,0 mln t (+64% r/r), wiśni na ok. 200 tys. t (+179% r/r), śliwek na ok. 121 tys. t (+107%), gruszek na ok. 90 tys. t (+63% r/r) oraz czereśni na ok. 60 tys. ton (+205% r/r). W przypadku owoców jagodowych zbiory porzeczek ogółem szacowane są na ok. 165 tys. t (+28% r/r), truskawek na ok. 196 tys. t (+10% r/r), malin na ok. 116 tys. t (+11% r/r) oraz agrestu na ok. 12 tys. t (+26% r/r). Pierwsze informacje na temat tegorocznych zbiorów owoców GUS opublikuje 30 maja br.
Zgodnie z wynikowym szacunkiem GUS z 21.12.2018, ubiegłoroczne zbiory warzyw gruntowych wyniosły ok. 4,1 mln t i były o ok. 11% niższe niż w 2017 r. Spadek zbiorów warzyw gruntowych był efektem niekorzystnych warunków agrometeorologicznych dla ich wegetacji (niewystarczające opady). W konsekwencji ubiegłoroczne zbiory kapusty oceniane są na 900 tys. mln t (-11% r/r), kalafiorów na ok. 220 tys. t (-8% r/r), cebuli na ok. 565 tys. t (-15% r/r), marchwi na ok. 730 tys. t (-12% r/r), buraków ćwikłowych na ok. 300 tys. t (-11% r/r), ogórków na ok. 245 tys. t (-2% r/r), a pomidorów na ok. 253 tys. t. (-1% r/r). Zgodnie z prognozą Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ubiegłoroczne zbiory warzyw spod osłon ukształtowały się na poziomie 1,2 mln t, czyli poziomie o 4% wyższym niż w 2017 r. Produkcja pomidorów spod osłon wyniosła ok. 671 tys. t (+4%), a ogórków spod osłon ok. 311 tys. t (+6%). Pierwsze informacje na temat tegorocznych zbiorów warzyw GUS opublikuje 30 maja br.
Ze względu na rekordowe ubiegłoroczne zbiory owoców i ich nieurodzaj w 2017 r. wywołany przymrozkami obserwujemy obecnie deflację cen w tej kategorii. Uważamy, że utrzyma się ona do II kw. 2019 r. Przy założeniu przeciętnych na tle historycznym tegorocznych zbiorów owoców, w II poł. 2019 r. prognozujemy wyraźny wzrost ich cen w ujęciu rocznym, wspierany przez efekty niskiej bazy sprzed roku.
Ze względu na niższe zbiory warzyw związane z ubiegłoroczną suszą, obserwujemy obecnie silny wzrost ich cen w ujęciu rocznym. Naszym zdaniem utrzyma się on do II kw. 2019 r. Przy założeniu przeciętnych na tle historycznym tegorocznych zbiorów warzyw, w II poł. 2019 r. dojdzie do wyraźnego spadku tempa wzrostu cen wspieranego przez efekty wysokiej bazy sprzed roku. Głównym czynnikiem ryzyka dla naszej prognozy cen owoców i warzyw są warunki agrometeorologiczne w 2019 r.
Credit Agricole Bank Polska S.A.