Ptak_Waw_CTR_2024

Polski Producent Żywności 2015 rozstrzygnięty

12 czerwca 2015
Już po raz kolejny małopolscy producenci żywności przystąpili do wojewódzkiej edycji konkursu „Polski Producent Żywności 2015” pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wojewódzka edycja konkursu odbyła się w dniu 27 maja br. w siedzibie Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.

Celem Konkursu jest promocja regionalnych produktów żywności oraz szansa na zaistnienie na rynku ogólnopolskim.

Do konkursu wojewódzkiego przystąpiło 16 małopolskich firm z branży mięsnej, mleczarskiej, zbożowej i innych. Wytypowane produkty oceniła powołana Kapituła Konkursowa przez Marszałka Województwa Małopolskiego, jej decyzją Małopolskę w etapie ogólnopolskim będą reprezentować producenci:

  • Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel, Przybysławice za produkt: pstrąg ojcowski wędzony,
  • Wyrób Wędlin Tradycyjnych „Wolarek”, Nowa Wieś Szlachecka 224, za produkt: kiełbasa tradycyjnie wyrabiana,

  • Maciej Kapała, Sekret Smaku, Kraków, za produkt: Pierogi z gęsiną,
  •  Edward Jurecki PLZ Global Polanka Wielka, za produkt: chleb orzechowy EDORADO,

  •  Swojskie Wędliny Tradycyjne – Nidek, za produkt: boczek rolowany wędzony - parzony.

Uroczystości wręczenia nominacji i dyplomów dokonał: Wojciech Kozak - wicemarszałek Województwa Małopolskiego oraz Bronisław Dutka - dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach. Nominowane firmy będą mogły przystąpić do drugiego-ogólnopolskiego etapu konkursu. Spośród firm wybranych przez Kapitułę Wojewódzką, Kapituła Ogólnopolska wyłoni laureatów XIX edycji Inicjatywy Pozytywistycznej „Polski Producent Żywności 2015”. Wręczenie tytułów nastąpi we wrześniu w czasie trwania targów POLAGRA FOOD 2015 w Poznaniu. Wyróżnione firmy uzyskają prawo do oznakowania swoich wyrobów tytułem i logo Inicjatywy.

Uroczystościom nominacji towarzyszyły prelekcje nt. Działania administrowane przez ARR w zakresie promocji żywności na lata 2014-2020 - wykład Pana Piotra Sendora, przedstawiciela Agencji Rynku Rolnego, Oddział Kraków oraz „Małopolska członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego” - wykład Pani Beaty Chadzińskiej - Regionalnego Koordynatora Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska, przedstawiciela Departamentu Rolnictwa i Geodezji UMWM. Wszystkim nominowanym gratulujemy życząc dalszych sukcesów w rozwoju przedsiębiorczości regionu.






POWIĄZANE

Kernel Agricultural Holding otrzymał finansowanie od międzynarodowych kredytodaw...

Ministerstwo Finansów Ukrainy zatwierdziło Procedurę sporządzania i publikowania...

Według różnych statystyk w 2024 roku 15-18% wszystkich cyberataków na świecie do...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę