europejskie forum rolników 2025

Polski Producent Żywności 2015 rozstrzygnięty

12 czerwca 2015
Już po raz kolejny małopolscy producenci żywności przystąpili do wojewódzkiej edycji konkursu „Polski Producent Żywności 2015” pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wojewódzka edycja konkursu odbyła się w dniu 27 maja br. w siedzibie Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.

Celem Konkursu jest promocja regionalnych produktów żywności oraz szansa na zaistnienie na rynku ogólnopolskim.

Do konkursu wojewódzkiego przystąpiło 16 małopolskich firm z branży mięsnej, mleczarskiej, zbożowej i innych. Wytypowane produkty oceniła powołana Kapituła Konkursowa przez Marszałka Województwa Małopolskiego, jej decyzją Małopolskę w etapie ogólnopolskim będą reprezentować producenci:

  • Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel, Przybysławice za produkt: pstrąg ojcowski wędzony,
  • Wyrób Wędlin Tradycyjnych „Wolarek”, Nowa Wieś Szlachecka 224, za produkt: kiełbasa tradycyjnie wyrabiana,

  • Maciej Kapała, Sekret Smaku, Kraków, za produkt: Pierogi z gęsiną,
  •  Edward Jurecki PLZ Global Polanka Wielka, za produkt: chleb orzechowy EDORADO,

  •  Swojskie Wędliny Tradycyjne – Nidek, za produkt: boczek rolowany wędzony - parzony.

Uroczystości wręczenia nominacji i dyplomów dokonał: Wojciech Kozak - wicemarszałek Województwa Małopolskiego oraz Bronisław Dutka - dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach. Nominowane firmy będą mogły przystąpić do drugiego-ogólnopolskiego etapu konkursu. Spośród firm wybranych przez Kapitułę Wojewódzką, Kapituła Ogólnopolska wyłoni laureatów XIX edycji Inicjatywy Pozytywistycznej „Polski Producent Żywności 2015”. Wręczenie tytułów nastąpi we wrześniu w czasie trwania targów POLAGRA FOOD 2015 w Poznaniu. Wyróżnione firmy uzyskają prawo do oznakowania swoich wyrobów tytułem i logo Inicjatywy.

Uroczystościom nominacji towarzyszyły prelekcje nt. Działania administrowane przez ARR w zakresie promocji żywności na lata 2014-2020 - wykład Pana Piotra Sendora, przedstawiciela Agencji Rynku Rolnego, Oddział Kraków oraz „Małopolska członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego” - wykład Pani Beaty Chadzińskiej - Regionalnego Koordynatora Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska, przedstawiciela Departamentu Rolnictwa i Geodezji UMWM. Wszystkim nominowanym gratulujemy życząc dalszych sukcesów w rozwoju przedsiębiorczości regionu.






POWIĄZANE

Ursula von der Leyen odbyła wczoraj rozmowę telefoniczną z Jego Wysokością Szejk...

Drodzy Rodacy, Szanowni Państwo! Minęło już 15 lat, a ja wciąż mam przed oczami ...

                                                                                ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę