Już po raz kolejny małopolscy producenci żywności przystąpili do wojewódzkiej edycji konkursu „Polski Producent Żywności 2015” pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wojewódzka edycja konkursu odbyła się w dniu 27 maja br. w siedzibie Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.
Celem Konkursu jest promocja regionalnych produktów żywności oraz szansa na zaistnienie na rynku ogólnopolskim.
Do konkursu wojewódzkiego przystąpiło 16 małopolskich firm z branży mięsnej, mleczarskiej, zbożowej i innych. Wytypowane produkty oceniła powołana Kapituła Konkursowa przez Marszałka Województwa Małopolskiego, jej decyzją Małopolskę w etapie ogólnopolskim będą reprezentować producenci:
Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel, Przybysławice za produkt: pstrąg ojcowski wędzony,
Wyrób Wędlin Tradycyjnych „Wolarek”, Nowa Wieś Szlachecka 224, za produkt: kiełbasa tradycyjnie wyrabiana,
Maciej Kapała, Sekret Smaku, Kraków, za produkt: Pierogi z gęsiną,
Edward Jurecki PLZ Global Polanka Wielka, za produkt: chleb orzechowy EDORADO,
Uroczystości wręczenia nominacji i dyplomów dokonał: Wojciech Kozak - wicemarszałek Województwa Małopolskiego oraz Bronisław Dutka - dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach. Nominowane firmy będą mogły przystąpić do drugiego-ogólnopolskiego etapu konkursu. Spośród firm wybranych przez Kapitułę Wojewódzką, Kapituła Ogólnopolska wyłoni laureatów XIX edycji Inicjatywy Pozytywistycznej „Polski Producent Żywności 2015”. Wręczenie tytułów nastąpi we wrześniu w czasie trwania targów POLAGRA FOOD 2015 w Poznaniu. Wyróżnione firmy uzyskają prawo do oznakowania swoich wyrobów tytułem i logo Inicjatywy.
Uroczystościom nominacji towarzyszyły prelekcje nt. Działania administrowane przez ARR w zakresie promocji żywności na lata 2014-2020 - wykład Pana Piotra Sendora, przedstawiciela Agencji Rynku Rolnego, Oddział Kraków oraz „Małopolska członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego” - wykład Pani Beaty Chadzińskiej - Regionalnego Koordynatora Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska, przedstawiciela Departamentu Rolnictwa i Geodezji UMWM. Wszystkim nominowanym gratulujemy życząc dalszych sukcesów w rozwoju przedsiębiorczości regionu.