Tęsknota za smakiem potraw z dawnych lat oraz utrzymująca się w dalszym ciągu popularność kulinarnych programów sprawiają, że coraz więcej Polaków przygotowuje, przynajmniej częściowo Święta w domu.
Przekłada się to bezpośrednio na zawartość koszyka zakupowego, w którym najczęściej lądują przyprawy jednorodne, z których każdy, domowy kucharz może skomponować sobie własną mieszankę przypraw a także naturalne mix-y np. Smakosz Extra z Natury, przyprawa do sałatek i inne, bez glutaminianu sodu, konserwantów i barwników. To właśnie te produkty generują największą sprzedaż w okresie Świąt, która wzrasta nawet o 30 procent w porównaniu do innych miesięcy.
Samodzielni kucharze, poza przyprawami kupują także popularne dodatki do ciast i deserów, z których przygotowują swoje, domowe wypieki. Do najczęściej wybieranych produktów należą: żelatyna, budynie, kisiele, proszki do pieczenia i cukry wanilinowe a także krem Ekler, którego smak jest niezmienny od kilkunastu lat.
Polacy są tradycjonalistami i wybierają znane sobie smaki. Jeśli budyń to śmietankowy, waniliowy lub czekoladowy, jeśli galaretka to ananasowa, truskawkowa, pomarańczowa lub wiśniowa. Lubimy nowości, jednak rzadko kiedy wygrywają one ze smakami dzieciństwa. Zwłaszcza, w przypadku Świąt, w tym Wielkanocy.
Biuro prasowe Cykoria S.A.