Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Więcej owoców, mniej warzyw

20 grudnia 2018
Więcej owoców, mniej warzyw

Zgodnie z przedwynikowym szacunkiem GUS z 28.09.2018, tegoroczne zbiory owoców wyniosą ok. 5,0 mln t i będą o ok. 58% wyższe niż w 2017 r. Najsilniejszy wzrost zbiorów zostanie odnotowany w przypadku owoców z drzew, które wyniosą ok. 4,4 mln t (+65% r/r), podczas gdy zbiory owoców jagodowych ukształtują się na poziomie ok. 0,6 mln t (+20% r/r). Tym samym tegoroczne zbiory owoców będą najwyższe w historii.

Silnemu wzrostowi zbiorów owoców w ujęciu rocznym sprzyjają efekty niskiej bazy sprzed roku związane z przymrozkami, jak również wyjątkowo korzystne tegoroczne warunki agrometeorologiczne dla wegetacji owoców (łagodna zima, duże nasłonecznienie oraz wysokie temperatury).

W przypadku owoców z drzew, zbiory jabłek oceniane są na poziomie ok. 3,9 mln t (+60% r/r), wiśni na ok. 200 tys. t (+179% r/r), śliwek na ok. 120 tys. t (+105%), gruszek na ok. 85 tys. t (+54% r/r) oraz czereśni na ok. 60 tys. ton (+205% r/r). W przypadku owoców jagodowych zbiory porzeczek ogółem szacowane są na ok. 170 tys. t (+32% r/r), truskawek na ok. 195 tys. t (+10% r/r), malin na ok. 120 tys. t (+15% r/r) oraz agrestu na ok. 12 tys. t (+26% r/r). Publikacja finalnego szacunku GUS przewidziana jest na 21 grudnia.

Zgodnie z przedwynikowym szacunkiem GUS z 28.09.2018, tegoroczne zbiory warzyw gruntowych wyniosą ok. 4,2 mln t i będą o ok. 9% mniejsze niż w 2017 r. Spadek zbiorów warzyw gruntowych będzie efektem niekorzystnych warunków agrometeorologicznych dla ich wegetacji (niewystarczające opady w okresie wegetacji). W konsekwencji tegoroczne zbiory kapusty oceniane są na 950 tys. mln t (-6% r/r), kalafiorów na ok. 220 tys. t (-8% r/r), cebuli na ok. 575 tys. t (-14% r/r), marchwi na ok. 740 tys. t (-11% r/r), buraków ćwikłowych na ok. 300 tys. t (-11% r/r), ogórków na ok. 240 tys. t (-4% r/r), a pomidorów na ok. 250 tys. t. (-2% r/r). Zgodnie z prognozą IERiGŻ (Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej) tegoroczne zbiory warzyw spod osłon ukształtują się na poziomie 1,2 mln t, czyli poziomie o 4% wyższym niż w 2017 r. Produkcja pomidorów spod osłon wyniesie ok. 671 tys. t (+4%), a ogórków spod osłon ok. 311 tys. t (+6%). Publikacja finalnego szacunku GUS przewidziana jest na 21 grudnia.

Uwzględniając tegoroczne rekordowe zbiory owoców i ich ubiegłoroczny nieurodzaj wywołany przymrozkami w kolejnych miesiącach oczekujemy silnej deflacji cen w tej kategorii. Uważamy, że utrzyma się ona do II kw. 2019 r. Przy założeniu przeciętnych na tle historycznym zbiorów owoców w kolejnym sezonie, w II poł. 2019 r. prognozujemy ich wyraźny wzrost w ujęciu rocznym, wspierany przez efekty niskiej bazy sprzed roku.

Ze względu na niższe zbiory warzyw związane z tegoroczną suszą, w kolejnych miesiącach oczekujemy wzrostu ich cen w ujęciu rocznym. Naszym zdaniem utrzyma się on do II kw. 2019 r. Przy założeniu przeciętnych na tle historycznym zbiorów warzyw w kolejnym sezonie, w II poł. 2019 r. dojdzie do wyraźnego spadku tempa wzrostu cen wspieranego przez efekty wysokiej bazy sprzed roku. Głównym czynnikiem ryzyka dla naszej prognozy zarówno cen owoców jak i warzyw są warunki agrometeorologiczne w 2019 r.

 

Credit Agricole Bank Polska S.A.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę