Fepex na podstawie danych z Eurostat poinformował o wynikach handlu zagranicznego w ramach państw Unii Europejskiej w pierwszych dziewięciu miesiącach minionego roku.
Wewnątrzunijny handel owocami i warzywami świeżymi, zmniejszył się o 1% w ujęciu ilościowym, zwiększył się za to o 3% w ujęciu wartościowym w pierwszych trzech kwartałach 2016 roku (wobec analogicznego okresu roku 2015). W sumie we wspomnianym okresie od stycznia do końca września minionego roku kraje wspólnotowe wymieniły między sobą prawie 27,2 mln ton owoców i warzyw o wartości 24,308 mld euro.
Handel warzywami wyniósł 14,1 mln ton, o 1% więcej niż rok wcześniej, o wartości 11,19 mld euro (+ 3%), z naczelnymi tu ziemniakami i pomidorami-odpowiednio 4,7 mln ton (+ 9%) oraz 2,0 mln ton (-6%).
W owocach, handel wewnątrzwspólnotowy wyniósł ponad 13,0 mln ton, co oznacza spadek o 3%, przy jednoczesnym 3% wzroście wartości do 13,12 mld euro. Banany, pomarańcze i jabłka są głównym obiektem wymiany wśród państw członkowskich W sumie w przypadku bananów wysłano ich 1,9 mln ton o wartości 1,48 mld euro, pomarańczy-1,7 mln ton za 1,16 mld euro i jabłek-1,5 mln ton za również 1,16 mld euro.
Hiszpania, z wynikiem 8,4 mln ton owoców i warzyw wysyłanych do innych krajów UE w ciągu pierwszych trzech kwartałów 2016 roku, jest pierwszym eksporterem wspólnotowym, a następnie Holandia z 5,3 mln ton, Belgia oraz Francja-2,7 mln ton i Włochy-2,6 mln ton.
W ujęciu wartościowym eksport świeżych owoców i warzyw z Hiszpanii do UE wyniósł 8,43 mld euro, z Holandii było to 6,32 mld euro, 2,52 mln euro z Włoch i z Belgii 2,17 mld euro.
FAMMU/FAPA na podst.: FEPEX