Najnowocześniejsza serownia firmy Glanbia Nutritionals o wartości 470 mln USD w St. Johns w stanie Michigan rozpoczęła właśnie przetwarzanie mleka – podaje firma w komunikacie. To faza rozruchu, a pełną gotowość i potencjał osiągnie w ciągu 8 miesięcy. Nowy zakład będzie przetwarzał dziennie 3,6 mln litrów mleka na szereg serów blokowych i produktów serwatkowych o wartości dodanej, przeznaczonych na rynki amerykańskie i międzynarodowe.
Zakład będący własnością spółki joint venture założonej przez firmy: Glanbia Nutritionals, Dairy Farmers of America (DFA) i Select Milk Producers jest jednym z najbardziej zaawansowanych technicznie zakładów mleczarskich w USA, zaprojektowanym i zbudowanym w ciągu dwóch lat, aby sprostać rygorystyczne standardy produkcji żywności.
Przy określaniu lokalizacji nowego zakładu miasto St. Johns zostało wybrane ze względu na rosnącą podaż mleka wysokiej jakości w regionie, doskonałą infrastrukturę transportową, bliskość klientów oraz pozytywne otoczenie biznesowe i dobrą reputację lokalnych pracowników.
Brian Phelan, CEO w Glanbia Nutritionals powiedział: – Jesteśmy bardzo zadowoleni, że osiągnęliśmy ten ważny kamień milowy na naszej drodze do dostarczenia naszym klientom nowego ultranowoczesnego zakładu mleczarskiego w Michigan. Wchodząc w tę kluczową fazę uruchomienia i rozpoczynając produkcję w zakładzie, chciałbym podziękować całemu zespołowi Glanbia Nutritionals, a w szczególności zespołowi na miejscu, którego wiedza pozwoliły utrzymać projekt zgodnie z planem i budżetem, szczególnie podczas wyzwań związanych z ostatnimi siedmioma miesiącami.
Glanbia Nutritionals buduje jednocześnie wielką serownię w Irlandii o czym pisaliśmy w styczniu 2020. Więcej na ten temat tutaj. W 2015 r. firma zadecydowała o postawieniu innej gigantycznej serowej inwestycji w Clovis, w stanie Nowy Meksyk (USA).
Forum Mleczarskie