Nie jest tajemnicą, że Ukraina aktywnie eksportuje kurczaki, tworząc rocznie ilości setek tysięcy ton. Ale mięso z indyka, gęsiny i kaczki jest dostarczane na rynki zagraniczne w znacznie mniejszych ilościach. Tak więc w 2018 roku Ukraina wyeksportowała tylko 133 tony mrożonych części tusz indyczych. Ponadto dostawy za granicę mrożonych niepociętych tusz kaczych wyniosły zaledwie 10 ton, a mrożonych i pokrojonych – 52 tony. Eksport mrożonych tusz gęsi pociętych na kawałki w 2018 r. wyniósł 218 ton.
W skali globalnej rynki mięsa z indyka, gęsiny i kaczki, w przeciwieństwie do kurczaka, ze względu na wielkość handlu, można śmiało nazwać niszowymi. Istnieje duże zapotrzebowanie na rozpuszczalniki. Potwierdza to porównanie ukraińskich cen eksportowych na różne rodzaje mięsa drobiowego. Ukraiński kurczak jest sprzedawany do innych krajów po średniej cenie około 1500 USD / tonę, podczas gdy mrożony indyk kosztuje ponad 2000 USD /t, tusze kacze - w przedziale 1200-2600 USD / tonę, a koszt tusz gęsi sięga prawie 10000 <> USD /t. Dlatego dla ukraińskie organizacje rolnicze zachęcają potencjalnych eksporterów do skupienia się na tego rodzaju mięsie drobiowym, bo niewątpliwie przyniesie im znaczące korzyści.
oprac. e-mk ppr.pl źródło: SEU