W swoim ostatanim komunikacie, Stowarzyszenie Uraińskich Eksporterów Żywności poinformowało, że nie jest tajemnicą, że Ukraina aktywnie eksportuje kurczaka, generując rocznie setki tysięcy ton. Natomiast mięso z indyka, gęsi i kaczki dostarczane jest na rynki zagraniczne w znacznie mniejszych ilościach. Tym samym w 2018 roku Ukraina wyeksportowała tylko 133 tony zamrożonych części tuszek indyczych. Ponadto dostawy za granicę mrożonych nierozciętych tusz kaczych wyniosły zaledwie 10 ton, a mrożonych i rozciętych – 52 ton. Eksport mrożonych tuszek gęsich pokrojonych na części w 2018 r. — 218 ton.
W skali globalnej rynki mięsa indyczego, gęsiego i kaczego, w przeciwieństwie do kurczaków, można śmiało nazwać niszowymi, biorąc pod uwagę wielkość handlu. Jest tu duże zapotrzebowanie na płatność. Potwierdzeniem tego jest porównanie ukraińskich cen eksportowych różnych rodzajów mięsa drobiowego. Ukraiński kurczak sprzedawany jest do innych krajów po średniej cenie około 1500 USD/t, mrożony indyk kosztuje ponad 2000 USD/t, tuszki kacze w przedziale 1200-2600 USD/t, a cena tuszek gęsich dochodzi do prawie 10 000 USD/t. Dlatego dla naszych potencjalnych eksporterów skupienie się na tych rodzajach mięsa drobiowego przyniesie wymierne korzyści.
oprac e-red, ppr.pl