Dnia 10 kwietnia br. Komisja Europejska opublikowała po raz pierwszy bilans proteinowy w UE. Określa on przegląd produkcji, konsumpcji oraz handlu wszystkich źródeł białek w paszach dla zwierząt.
Bilans dla sezonu 2015/16 określa całkowite zapotrzebowanie na źródła białek paszowych w UE w tym użycie zbóż na cele paszowe (174,4 mln ton; 92% pochodzi z produkcji w UE) oraz co-produktów (38% pochodzi z produkcji w UE) w tym surowców oleistych (śruta rzepakowa, słonecznikowa, sojowa), które stanowią ważne źródło białka (83,9 mln ton).
W tej ilości występuje największa zależność od importowanej śruty sojowej, na którą zapotrzebowanie wynosiło 31,2 mln ton (tylko 5% z produkcji w UE).
Copa-Cogeca, Fedoil i Fefac z zadowoleniem przyjęły publikację bilansu monitorowania popytu na źródła białka paszowego w Unii. Kolejny tego typu bilans dla sezonu 2016/17 ma ukazać się jesienią br.
Więcej na: http://ec.europa.eu/agriculture/cereals/balance-sheets_en
FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 32 - 17