Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

UE – Komisja Europejska opublikowała pierwszy bilans proteinowy

4 maja 2017
UE – Komisja Europejska  opublikowała pierwszy  bilans proteinowy

Dnia 10 kwietnia br. Komisja Europejska opublikowała po raz pierwszy bilans proteinowy w UE. Określa on przegląd produkcji, konsumpcji oraz handlu wszystkich źródeł białek w paszach dla zwierząt.

Bilans dla sezonu 2015/16 określa całkowite zapotrzebowanie na źródła białek paszowych w UE w tym użycie zbóż na cele paszowe (174,4 mln ton; 92% pochodzi z produkcji w UE) oraz co-produktów (38% pochodzi z produkcji w UE) w tym surowców oleistych (śruta rzepakowa, słonecznikowa, sojowa), które stanowią ważne źródło białka (83,9 mln ton).

W tej ilości występuje największa zależność od importowanej śruty sojowej, na którą zapotrzebowanie wynosiło 31,2 mln ton (tylko 5% z produkcji w UE).

Copa-Cogeca, Fedoil i Fefac z zadowoleniem przyjęły publikację bilansu monitorowania popytu na źródła białka paszowego w Unii. Kolejny tego typu bilans dla sezonu 2016/17 ma ukazać się jesienią br.

Więcej na: http://ec.europa.eu/agriculture/cereals/balance-sheets_en

FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 32 - 17


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Węgry sprawują prezydencję w Radzie do grudnia 2024 r. włącznie a tekst ten będz...

Rada Europy przyjmuje ulepszone przepisy o ochronie przed agrofagami roślin Rada...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę