Turcja, która produkuje znacząco więcej mięsa kurcząt rzeźnych niż Polska spodziewa się, że przyszły rok przyniesie dalsze postępy we wzroście produkcji. Według informacji branżowego Poultry World w 2023 produkcja mięsa drobiowego w Turcji ma wzrosnąć o 9 procent.
Szacunki wzrostu konsumpcji wewnętrznej oraz eksportu wynoszą dla Turcji odpowiednio 5 oraz 15 procent. Sprzedaż zagraniczna wychodzi Turcji wyjątkowo dobrze. Pięć największych rynków eksportowych dla tureckiego mięsa drobiowego to Chiny, Uzbekistan, Tajlandia, Syria oraz Irak. W roku 2021 Turcja wyeksportowało około 26 procent swojej produkcji mięsa brojlerów kurzych (w wartościach względnych to o około połowy mniej niż nasz kraj, który eksportuje około 50 procent produkcji). W tym roku turecki eksport mięsa kurcząt rzeźnych ma wynieść 860 tys. ton czyli aż o 52 procent więcej niż rok wcześniej.
Powodem tak dobrego wyniku ma być przede wszystkim bardzo duży popyt z Iraku oraz Iranu. To jednak nie koniec dobrej passy tureckiego drobiarstwa bowiem w roku 2023 eksport mięsa brojlerów kurzych z tego kraju ma wzrosnąć o kolejne 15 procent i osiągnąć wartość 989 tys. ton. Przygotowując się na taki rozwój wypadków tureccy producenci agresywnie zwiększają wolumeny produkcji.
źródło: KIPDiP