Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Smaki Łodzi

14 października 2008
W dniach 17-19 października br. w Łodzi odbędą się Dni Naturalnej Żywności NATURA FOOD 2008. Organizatorem imprezy są Międzynarodowe Targi Łódzkie Sp. o.o. oraz Urząd Marszałkowski w Łodzi. To pierwsza tak impreza targowa w Łodzi łącząca prezentację produktów lokalnych tradycyjnych, regionalnych, ofert gospodarstw ekologicznych oraz producentów produktów żywnościowych wysokiej jakości
Ideą przewodnią imprezy jest jak najszersze pokazanie dziedzictwa kulinarnego polskich regionów, a także firm działających w branży spożywczej, wytwórców produktów tradycyjnych i regionalnych.
100 wystawców z całego kraju zaprezentuje na niej produkty naturalne i ekologiczne, produkty lokalne i regionalne, zdrową żywność, produkty cukiernicze i piekarskie, produkty zbożowe, produkty sojowe, produkty i przetwory mleczne, mięsa, ryby, miody, alkohole, wina, nalewki, przetwory i przyprawy. W trakcie targów swoją ofertę pokażą także instytucje i stowarzyszenia branżowe oraz media .
Targom NATURA FOOD towarzyszyć będą m.in.:
Rola produktów tradycyjnych w promocji regionu - spotkanie samorządowców (piątek, 17 października 2008), na którym specjaliści z zakresu produktów lokalnych, tradycyjnych (dr Grzegorz Russak – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego), produktów regionalnych (Katarzyna Zajączkowska
- Wydział Oznaczeń Geograficznych MRiRW) oraz gastronomii i turystyki (dr Janusz Majewski – Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu) będą przekonywać o roli tych produktów w gospodarce, turystyce i promocji regionu.
seminarium Sprzedaż Produktów Rolnictwa Ekologicznego - seminarium dla handlowców organizowane przez Polski Klub Ekologiczny
konkurs dla szefów kuchni oraz uczniów szkół gastronomicznych, podczas którego będą przygotowywane potrawy na bazie produktów zgłoszonych przez Wystawców. Konkurs ma na celu promocję produktów tradycyjnych i ekologicznych, samych kucharzy oraz szkół gastronomicznych i ich oferty kulinarnej. Konkurs jest organizowany we współpracy ze Stowarzyszeniem Polskich Kucharzy i Cukierników Ziemia Łódzka. Do konkursu zgłosiło się 8 kucharzy profesjonalistów oraz 7 pięcioosobowych ekip uczniów szkół gastronomicznych. Główną nagrodą w konkursie jest czek pieniężny o wartości 3000 zł. Fundatorem nagrody jest firma JANEX . Pozostałe nagrody ufundowali: firma STALGAST, Aquapark FALA, MAKRO.
pierwsza edycja wojewódzkiego konkursu produktów tradycyjnych Łódzki Tygiel Smaków organizowanego przez Urząd Marszałkowski w Łodzi. Celem konkursu jest identyfikacja i promocja produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami na terenie województwa łódzkiego, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego naszego regionu i element tożsamości społeczności lokalnych. Konkurs ma za zadanie wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów, wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie doprowadzenie do powstania rynku produktów wysokiej jakości.
Swoją obecność na targach potwierdzili: Carlos González-Tejera dziennikarz, znawca kuchni światowej, doradca kulinarny oraz Kevin Aiston – aktor, kabareciarz, strażak. Obaj Panowie będą członkami komisji konkursowych konkursu Łódzki Tygiel Smaków oraz konkursu dla szefów kuchni i uczniów szkół gastronomicznych. W przerwach w pracach komisji konkursowych Panowie opowiedzą o swoich doświadczeniach z polską kuchnią.

POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę