Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

POLAGRA FOOD wyznacza kierunki rozwoju branży spożywczej

3 grudnia 2015
Wartość eksportu produktów rolno-spożywczych, która w roku 2013 wyniosła blisko 20 mld euro, jest powodem do dumy, ale też do refleksji nad dalszym przekraczaniem granic przez polskie smakołyki. Czy jest jeszcze na to potencjał? Jakie kierunki powinni obrać polscy producenci? Gdzie drzemią szansę na rozwój związane z rynkiem krajowym?

Z powyższymi pytaniami postanowili zmierzyć się organizatorzy tegorocznych targów POLAGRA FOOD obierając formułę wydarzenia silnie skoncentrowaną na wspieraniu obszarów z dużym potencjałem rozwojowym dla branży spożywczej.

Nowe rynki, nowe możliwości

Obecnie znaczące grono naszych odbiorców to kraje Unii Europejskiej. Niewykorzystany obszar z kolei stanowią ciągle kraje muzułmańskie – rynki z dużymi możliwościami importu żywności, których jednak nie potrafimy do końca wykorzystać głównie ze względu na przeszkody administracyjne i niepełną wiedzę
o rynku. Organizator targów POLAGRA FOOD w tym roku postanowił szczególnie zintensyfikować działania mające na celu pozyskanie zwiedzających z tamtych kierunków. Na specjalne zaproszenie targi w 2014 roku odwiedzą kupcy
z Kazachstanu, Uzbekistanu, Tadżykistanu oraz Iranu.  Spodziewamy się także przedstawicieli branży z Kazachstanu, Uzbekistanu, Tadżykistanu oraz Iranu, Jemenu, Algierii, Turcji, Rumunii i Chorwacji. – informuje Donata Paszkiewicz, Dyrektor Projektu.

Podczas targów POLAGRA FOOD będzie miała miejsce również Międzynarodowa Giełda Kooperacyjna organizowana przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości. Przedsięwzięcie to będzie realizowane w dniu 30 września. Stanowi ono doskonałą okazję dla producentów i dystrybutorów artykułów spożywczych do przeprowadzenia wstępnych rozmów na temat wspólnej współpracy w specjalnie zaaranżowanych komfortowych warunkach na terenie ekspozycji targów POLAGRA FOOD.

Marki własne – czas na poważną dyskusję
Tegoroczne targi POLAGRA FOOD w zamierzeniu organizatorów mają stanowić także wstęp do rozmów pomiędzy producentami wyrobów spożywczych i odbiorcami sieciowymi. W obliczu sytuacji, w której rosnący udział marek własnych w rynku FMCG stał się już faktem, potrzebny jest dialog, w którym obie strony wypracują rozwiązania odpowiadające z jednej strony na sygnały płynące z rynku konsumenckiego, a z drugiej strony pozwalające w efektywny sposób spożytkować potencjał produkcyjny firm.

Podczas targów POLAGRA FOOD producentom marek własnych zostanie udostępniony specjalny system identyfikacji wizualnej. Chcemy w ten sposób pokazać naszym wystawcom, że dbamy i doceniamy każdy obszar ich działalności
i chcemy sprzyjać jego rozwojowi. Perspektywiczny rynek marek własnych jest jednym z nich i dlatego za cel w tym roku stawiamy sobie również zintensyfikowanie kontaktów biznesowych pomiędzy producentami marek własnych i managerami sieci handlowych. – informuje Donata Paszkiewicz.

Co nowego na sklepowych półkach?
W tradycję targów POLAGRA FOOD wpisane są również liczne premiery produktowe.
W ocenie producentów wydarzenie daje ogromny potencjał do przeprowadzenia badań rynkowych – w zeszłym roku cykl targów POLAGRA przyciągnął blisko 54 tys. zwiedzających z 28 krajów. Prezentacja nowości podczas targów jest więc ważnym elementem strategii marketingowej wystawców zapewniającym dotarcie
do szerokiego grona potencjalnych klientów i dającym szybką informację zwrotną na temat akceptacji produktu pod względem ceny, smaku czy opakowania. Dla hurtowników i detalistów ekspozycja nowych produktów to z kolei okazja
do porównania w jednym miejscu najnowszej oferty producentów i podjęcia rozmów nad ich wdrożeniem do sprzedaży.

Wyróżnienie dla liderów
Jak pokazują badania przeprowadzone przez instytucje badawcze, Polacy w coraz mniejszym stopniu decydują się na tani produkt, ale niskiej jakości. To duże wyzwanie dla producentów, którzy muszą pogodzić nieskazitelną jakość
z optymalnymi kosztami produkcji. Producenci którzy nie obawiają się poddać swoich produktów wnikliwej ocenia ekspertów branżowych będą mieli szansę zawalczyć o Złoty Medal MTP. To prestiżowe wyróżnienie jest przyznawane produktom najbardziej innowacyjnym i najlepszej jakości. Laureaci tego konkursu zyskują przede wszystkim rekomendację ekspertów. Dla hurtowników i detalistów produkty uhonorowane Złotym Medalem MTP to gwarancja tego, że w swojej ofercie posiadają towar z najwyższej półki.

„Zakupy przy półce i przed monitorem”
Ważnym wydarzeniem towarzyszącym targom będzie konferencja „Zakupy przy półce i przed monitorem – TNS Polska obala mity shopper marketingu i podpowiada zasady skutecznej komunikacji w cyfrowym świecie.” Eksperci z firmy TNS odsłonią tajemnice efektywnego shopper marketingu. Opierając się na najnowszych badaniach pomogą także zrozumieć jaką ścieżkę zakupową przechodzi współczesny konsument i jaki wpływ na nią mają komunikaty zamieszczane w Internecie. Udział
w konferencji jest bezpłatny.


Targi POLAGRA FOOD rozpoczną się już 29 września i potrwają do 2 października. Razem z innymi towarzyszącymi imprezami to doskonała okazja do bezpośredniego kontaktu z klientami, do skonfrontowania oferty z oczekiwaniami nabywców
i poznania ich oczekiwań. Jak twierdzą uczestnicy poprzednich edycji, to niezastąpiony element komunikacji z rynkiem, który podsumowuje dotychczasowe wysiłki związane z pracą nad ofertą firmy i otwiera nowe możliwości współpracy
z liderami branżowymi.

POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę