O 15:00 nastąpi rozdanie nagród w zakresie konkursu Nasze
Kulinarne Dziedzictwo. Wśród wielu nagrodzonych znalazły się dwa podstawowe do
życia produkty: chleb herbski i 50% nalewka żurawinowa. Dlaczego właśnie te
produkty?. Jak wiemy, wśród licznych artykułów żywnościowych, chleb pełni rolę
podstawową, a chleby, ciasta i ciastka zaprezentowane przez firmę z Herbów
zasługują na szczególną uwagę. Łączą one tradycyjny smak,
wysoką jakość i coś co ostatnio
najbardziej cenimy, a mianowicie czystość ekologiczną zarówno surowca jak i
finalnego produktu.
Zaś nalewka żurawinowa jest czymś co łączy w sobie dwie
ważne cechy: raduje ducha i buduje ciało. Nazwiska zwyciężczyni w tej kategorii
nie podaję specjalnie. Jak się bowiem okazało, jest to moja kuzynka, z którą nie widzieliśmy
się ponad 40 lat, a że portal nie jest miejscem publicznym, powstrzymać się
muszę od reklamowania tej wspaniałej osoby.
Na szczególną uwagę zasługują także niezrównane jak zawsze wędliny Mądrego, kiszonki (kapusta kwaszona z pieca i ogórki kwaszone narwiańskie) z Kruszewa nad Narwią także coś czego poza gminą Rakowem w województwie świętokrzyskim nie zna nikt. To coś nazywa się dzionie i jest produktem składającym się z jaj, mielonego mięsa, cebuli, przypraw i pieczywa macowego. Jest to potrawa tradycyjna, spożywana w Rakowie na Boże Narodzenie i Wielkanoc i żadna z Rakowianek nie wyobraża sobie świąt bez tego specjału na stole. Jak to mawiają w Rakowie: Jaja i maca siły przywraca.