Największą atrakcją dla wszystkich łasuchów które odwiedzą dziś targi jest zapewne Wielkie Gotowanie. Podczas imprezy zorganizowanej przez Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz "Lato z Radiem" i miesięcznik "Moje gotowanie" w największym garnku w Europie przygotowana zostanie wyborna zupa, która bezpłatnie skosztować będą mogli wszyscy zwiedzający.
Rozmawialiśmy z głównym kucharzem, panem Robertem Sową, który jest szefem kuchni w restauracji Jan III Sobieski a także kucharzem polskiej reprezentacji w piłce nożnej. Dziś natomiast pełni funkcję nadwornego kucharza poznańskich targów.
Jaki jest przepis na "Kociołek Poznański"?
Chciałem zaznaczyć, że nic nie ściemniamy i nie gotujemy z zupy w proszku, ponieważ produkty użyte do kociołka są całkowicie polskie. W sumie zużyliśmy 2151 kg "materiału"
- bulionu drobiowo-wołowego - 80 kg
- słodkiej kapusty - 400 kg
-
wędzonki - 500 kg
- ziemniaków - 500 kg
- warzyw: marchwi, selera,
pietruszki - 500 kg
- przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych - 20 kg
-
magii - 16 l
- octu - 20 l.
- czosnku - 10 kg
- czuszki - 5 kg
-
przecieru pomidorowego - 100 kg.
Mamy nadzieję, że wszystkim nasz wyrób będzie smakował, tym bardziej, że dziś jest zimno a to jest zupa idealna na taką pogodę.
Dziękujemy za rozmowę.
A wszystkich zapraszamy na targi, gdzie można zjeść to pyszne danie.
Smacznego!