Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mazowsze: wyróżnienia dla najlepszych producentów żywności z regionu

11 maja 2015
Pierogi drożdżowe, kuleczki z koziego sera i miód pitny - to niektóre produkty wyróżnione w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Chcemy stworzyć z mazowieckiej żywności produkt eksportowy najwyższej klasy - powiedział marszałek Adam Struzik.

W tegorocznej, ósmej edycji konkursu o laur marszałka wybrano najlepsze produkty spożywcze wytwarzane na Mazowsze w 2014 roku. Do komisji konkursowej zgłoszono 147 przysmaków, wyłoniono 14 laureatów i przyznano sześć wyróżnień.

Producenci z całego województwa byli oceniani w dwóch kategoriach. Pierwsza - producenci indywidualni, druga - przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem do sprzedaży rynkowej. W każdej grupie wybrano laureatów w siedmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody, napoje.

Marszałek Struzik powiedział podczas czwartkowej gali konkursu w Warszawie, że ideą tej rywalizacji jest rozwijanie małej i średniej przedsiębiorczości. "Chcemy stworzyć z mazowieckiej żywności produkt eksportowy najwyższej klasy. To jest jedna z naszych specjalizacji. Mazowsze to nie tylko potęga gospodarcza w obszarze wysokich technologii, ale też w obszarze żywności" - powiedział Struzik.

Zapewnił, że władze Mazowsza wpierają lokalnych, małych producentów żywności m.in. w ramach realizacji programów rozwoju obszarów wiejskich.

Dodał, że producenci mogą szukać informacji nt. form wsparcia dla swojej działalności w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego oraz na stronach internetowych urzędu. "Ale też teraz we wszystkich punktach informacyjnych dotyczących wykorzystania funduszy europejskich, ponieważ będą udzielały informacji nie tylko o Regionalnym Programie Operacyjnym, ale również o Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich i programach krajowych" - zaznaczył Struzik.

Wśród laureatów w kategorii producentów indywidualnych znaleźli się: Marianna Parzych za pierogi drożdżowe; Maria Kołakowska za staropolski piernik świąteczny; Wiesław Wiech za wędzoną słoninę chłopską; Sabina Mąka za kuleczki z koziego sera; Henryka i Stanisław Myszka za czarną porzeczkę z cukrem; Janusz Ambroziak za miód wielokwiatowy; Mirosław Pędzich za miód pitny trójniak. Wyróżnienia zdobyli: Elżbieta Żebrowska za chłopską przyzuchę; Grażyna Stelmachowska-Kowalska za kozi ser twarogowy; Małgorzata Wojewódzka za gruszkę w syropie; Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych z Maciejowic za pasztet warzywny.

Wyróżnieni przedsiębiorcy to: Robert Jasiński Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe ER za chleb bezpszeniczny; Zakład Ciastkarsko-Piekarniczy "Sylwia" za chrupiące bezy; Wyroby Mięsne-Regionalne Małgorzata Kwiatkowska za boczek rolowany; Okręgowa Spółdzielnia Mleczarka w Sierpcu za ser królewski wędzony; Krokus Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk za powidła śliwkowe; Pasieka Murawscy Łukasz Murawski za miód ze spadzi iglastej jodłowej; Sad na zapieckach za naturalny sok jabłkowy. Wyróżnieni zostali: Turska Dolina Mini Mleczarnia Elżbieta i Tomasz Rachoccy za masło turskie; Nalewkarnia Longinus za nalewkę z kwiatu czarnego bzu.

Małgorzata Kwiatkowska (powiat nowodworski), która została wyróżniona za najlepsze przetwory mięsne, powiedziała PAP, że kluczem do sukcesu jest wytwarzanie produktów wysokiej jakości i jej utrzymywanie. "Używamy tylko naturalnych przypraw - sól, pieprz, czosnek, majeranek" - zaznaczyła. Jak poinformowała, produkty sprzedaje do pobliskich sklepów, na lokalnym rynku oraz do sklepów ze zdrową żywnością w Warszawie.

Ponadto podczas gali do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze dołączyło dziewięciu producentów. Sieć liczy obecnie 67 firm i gospodarstw rolnych. "Do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze zapraszamy: gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności, sklepy i restauracje, które pod szyldem Kulinarne Dziedzictwo Mazowsze będą oferować wysokiej klasy produkty i dania" - informuje samorząd województwa mazowieckiego. (PAP)

 


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę