Sekretarz SWP przypomniała, że w poprzedniej edycji konkursu oceniano niespełna 300 win z kilkunastu krajów Europy. "Jednym z głównych celów konkursu jest promocja kultury wina poza tradycyjnymi regionami winiarskimi" - dodała Wawro.
Konkurs odbędzie się w obiektach zamku łańcuckiego. Wszystkie próbki win są oceniane anonimowo i serwowane z zakrytych butelek, oznaczonych tylko numerem ewidencyjnym. O kolejności serwowania decyduje m.in. kategoria wina i rocznik. Jurorzy degustują dziennie ok. 50 win.
Zgłoszone do konkursu wino może zdobyć maksymalnie 100 punktów. Wielki złoty medal otrzymują wina, które uzyskają co najmniej 92 pkt., złoty medal to minimum 85, srebrny 82, a brązowy 80 pkt. Medale przyznaje się w kategoriach: wina białe wytrawne, białe, różowe, czerwone, musujące i likierowe.
Partnerem przedsięwzięcia organizowanego przez Fundację na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa "Galicja Vitis" i Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia jest samorząd woj. podkarpackiego.
Organizacje skupiające zainteresowanych uprawą winorośli szacują, że w Polsce jest ponad 800 winiarzy. Na Podkarpaciu istnieje ok. 150 winnic; liczą od kilku arów do dwóch - trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20 - 40 arów. W regionie uprawia się winorośl w sumie na ok. 100 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Przeworska i Rzeszowa.
Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.
Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu; w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku; pierwsza winnica powstała wtedy w Jaśle.