9.00-10.00 |
Rejestracja uczestników |
10.00-10.45 |
Uroczyste otwarcie Polskiego Kongresu Rolnictwa 2014 |
|
Miejsce debaty otwierającej: Centrum Konferencyjne GOTiS |
10.45-12.15 |
Debata otwierająca: Branża rolno-spożywcza motorem napędowym polskiej gospodarki Waldemar Pawlak „Polska branża rolno-spożywcza jedną z najnowocześniejszych w Europie” Radosław Szatkowski, prezes Agencji Rynku Rolnego „ARR jako instytucja wspierająca producentów i promująca polską żywność” Andrzej Bojanowski, zastępca Prezydenta Miasta Gdańsk ,,Gospodarka regionalna” Stanisław Kalemba, poseł na Sejm RP,,O działaniach na rzecz rozwoju rolnictwa w Polsce” Jarosław Wojtowicz, zastępca prezesa ARiMR „Bezpieczeństwo i jakość polskiej żywności” Sławomir Pawłowski, członek zarządu POLBISCO „Polskie słodycze podbijają świat” Jacek Pierzyński, radca prawny, ,,Polska branża rolno-spożywcza wiodącym graczem na rynku odbiorców nowoczesnych instrumentów finansowych” |
12.45-13.45 |
Rybołówstwo i rybactwo potęgą regionu 1. „Program Operacyjny Ryby w nowej perspektywie budżetowej” 2. „Modernizacja województwa pomorskiego dzięki środkom z UE” 3. Dawid Prochowski, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka w Pradolina Łeby „Lokalne grupy rybackie na Pomorzu” 4. Jerzy Safader, prezes Stowarzyszenia Przetwórców Ryb „Aktualna sytuacja w branży przetwórstwa rybnego”
|
Promocja żywności na rynku krajowym
2. Barbara Groele, Krajowa Unia Producentów Soków „Kampania 5 razy owoce, warzywa i soki” 3. Katarzyna Dorosz, magazyn „Radość Życia” „Prawidłowo skomponowana dieta źródłem zdrowia” 4. Krzysztof Walczak firma Śnieżka ,,Rola żywności tradycyjnej w kształtowaniu nawyków żywieniowych’’. 5. Adam Marciniak, wójt gminy Człuchów "W zdrowym ciele zdrowy duch - cała gmina tańczy zumbę" 6. Beata Tarapata, kierownik laboratorium Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Maluta "Jakość w branży spożywczej" |
14.15-15.15 |
Żywność tradycyjna, regionalna i produkowana w systemach jakości 1. Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Związku Producentów i Hodowców Bydła Mięsnego, „System jakości mięsa wołowego QMP” 2. Barbara Groele, Krajowa Unia Producentów Soków, „System jakości soków owocowych i warzywnych” 3. Arkadiusz Kapliński, Polski Związek Pszczelarzy, „Polska tradycja kulinarna – miód pitny” 4. Henryk Kostuch, członek zarządu Kaszubskiego Stowarzyszenia Producentów Truskawek, „Produkt regionalny elementem promocji” 5. Krzysztof Walczak, firma ,,Śnieżka”, ,,Rola małych firm w produkcji żywności tradycyjnej” . |
Polski rolnik – nowoczesny biznesmen i manager 1. Dariusz Szydełko, „RolnikON- nowoczesny system zarządzania gospodarstwem” 2. Spółdzielcza Grupa Bankowa, „Kredyty rolnicze źródłem finansowania zmian” 3. Roman Zalewski, PPHU Bogdan, „UG MAX - nowoczesne użyźniacze glebowe”. 4. Jacek Pierzyński, radca prawny „Polska branża rolno-spożywcza wiodącym graczem na rynku odbiorców nowoczesnych instrumentów finansowych”
|