Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kongres Polskiego Rolnictwa w Gniewinie

3 grudnia 2015
Dziś tj. 28 kwietnia w Gniewinie pod patronatem medialnym Pierwszego Portalu Rolnego odbędzie się pierwsze z cyklu spotkanie Polskiego Kongresu Rolnictwa
W konferencji uczestniczyć będą  przedstawiciele organizacji branżowych, przedsiębiorcy z sektora rolno-spożywczego, a także producenci i eksporterzy wspaniałej polskiej żywności. O branży – jej możliwościach rozwoju i aktualnych problemach, dyskutować będą także przedstawiciele instytutów naukowych (m.in. Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych, Instytut Ochrony Roślin), samorządów, Lokalnych Grup Rybackich.

Ideą Kongresu jest stworzenie platformy do dyskusji i wymiany poglądów na temat branży rolno-spożywczej – jej szans, zagrożeń i możliwości rozwoju. Kongres będzie także promował polską żywność – o wysokiej jakości i wyjątkowych walorach smakowych. W ramach serii spotkań na terenie całego kraju udział wezmą przedstawiciele instytucji rządowych, samorządowych, naukowych, związków i organizacji branżowych, firm z sektora rolno-spożywczego, inwestorzy, a także niezależni eksperci krajowi i unijni oraz media.

W programie pierwszej konferencji przewidziano debatę na temat znaczenia branży rolno-spożywczej dla polskiej gospodarki. Ze względu na lokalizację Kongresu w województwie pomorskim duża uwaga poświęcona zostanie rybactwu i rybołówstwu jako potędze regionu. Przedstawiciele sektora rolno-spożywczego opowiedzą o licznych działaniach pobudzających konsumpcję i budujących zdrowe nawyki żywieniowe Polaków, a także o systemach jakości żywności.

9.00-10.00

Rejestracja uczestników

10.00-10.45

Uroczyste otwarcie Polskiego Kongresu Rolnictwa 2014

 

Miejsce debaty otwierającej: Centrum Konferencyjne GOTiS 
Gniewino, ul. Sportowa 1

10.45-12.15

Debata otwierająca:

Branża rolno-spożywcza motorem napędowym polskiej gospodarki

Waldemar Pawlak Polska branża rolno-spożywcza jedną z najnowocześniejszych w Europie

Radosław Szatkowski, prezes Agencji Rynku Rolnego ARR jako instytucja

wspierająca producentów i promująca polską żywność

Andrzej Bojanowski, zastępca Prezydenta Miasta Gdańsk ,,Gospodarka regionalna”

Stanisław Kalemba, poseł na Sejm RP,,O działaniach na rzecz rozwoju rolnictwa w Polsce”

Jarosław Wojtowicz, zastępca prezesa ARiMR „Bezpieczeństwo i jakość polskiej żywności”

Sławomir Pawłowski, członek zarządu POLBISCO „Polskie słodycze podbijają świat

Jacek Pierzyński, radca prawny, ,,Polska branża rolno-spożywcza wiodącym graczem na rynku odbiorców nowoczesnych instrumentów finansowych”


12.45-13.45

Rybołówstwo i rybactwo potęgą regionu

1. „Program Operacyjny Ryby w nowej perspektywie budżetowej”

2. „Modernizacja województwa pomorskiego dzięki środkom z UE”

3. Dawid Prochowski, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka w Pradolina Łeby „Lokalne grupy rybackie na Pomorzu”

4. Jerzy Safader, prezes Stowarzyszenia Przetwórców Ryb „Aktualna sytuacja w branży przetwórstwa rybnego”

 

Promocja żywności na rynku krajowym
– kształtowanie nawyków żywieniowych Polaków

  1. Stanisław Wierycho, dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Gdyni „Szklanka Mleka” i „Owoce w Szkole” – budowanie świadomości konsumenckiej wśród najmłodszych”

2. Barbara Groele, Krajowa Unia Producentów Soków „Kampania 5 razy owoce, warzywa i soki”

3. Katarzyna Dorosz, magazyn „Radość Życia” „Prawidłowo skomponowana dieta źródłem zdrowia”

4. Krzysztof Walczak firma Śnieżka ,,Rola żywności tradycyjnej w kształtowaniu nawyków żywieniowych’’.

5. Adam Marciniak, wójt gminy Człuchów "W zdrowym ciele zdrowy duch - cała gmina tańczy zumbę" 

6. Beata Tarapata, kierownik laboratorium Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Maluta "Jakość w branży spożywczej"


14.15-15.15

Żywność tradycyjna, regionalna i produkowana w systemach jakości

1. Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Związku Producentów i Hodowców Bydła Mięsnego, „System jakości mięsa wołowego QMP”

2. Barbara Groele, Krajowa Unia Producentów Soków, „System jakości soków owocowych i warzywnych”

3. Arkadiusz Kapliński, Polski Związek Pszczelarzy, „Polska tradycja kulinarna – miód pitny”

4. Henryk Kostuch, członek zarządu Kaszubskiego Stowarzyszenia Producentów Truskawek, „Produkt regionalny elementem promocji”

5. Krzysztof Walczak, firma ,,Śnieżka”, ,,Rola małych firm w produkcji żywności tradycyjnej” . 

Polski rolnik – nowoczesny biznesmen i manager

1. Dariusz Szydełko, „RolnikON- nowoczesny system zarządzania gospodarstwem”

2. Spółdzielcza Grupa Bankowa, „Kredyty rolnicze źródłem finansowania zmian”

3. Roman Zalewski, PPHU Bogdan, „UG MAX - nowoczesne użyźniacze glebowe”.

4. Jacek Pierzyński, radca prawny „Polska branża rolno-spożywcza wiodącym graczem na rynku odbiorców nowoczesnych instrumentów finansowych

 



POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę