Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

II Festiwal Podkarpackich Smaków w Górnie

1 lipca 2008
Przeprowadzona z rozmachem, profesjonalnie, znakomita impreza promująca region, jego tradycje i dokonania! „Festiwal „Podkarpackich Smaków” - to pokaz producentów żywności regionu Podkarpacia, w sumie brało w nim udział 78 wystawców.  Otwarcia dokonał i gości powitał Mieczysław Miazga - Prezes Zakładu Mięsnego „Smak Górno”, Radny Sejmiku Wojewódzkiego, Przewodniczący Komisji Współpracy z Zagranicą i Promocji. Były wystąpienia burmistrza Sokołowa Młp. Andrzeja Ożoga i gości.
Wśród wystaw, pokazów, degustacji, sympozjów, producenci: firmy i spółki, spółdzielnie, Koła Gospodyń Wiejskich oraz rzemiosło. Na pięknym nowym obiekcie wystawowo-usługowym oraz na terenach przyległych zaprezentowali się producenci z sektora piekarnictwa, cukiernictwa, masarstwa, wędliniarstwa, drobiarstwa, producenci miodu, nalewek spirytusowych, win, mleczarstwa i serów, przetworów owocowo-warzywnych oraz bogate stoiska regionalnej gastronomi, której stare wiekowe receptury są chronione i przekazywane następnym pokoleniom. Wśród wystawców z poza gastronomi stoiska pokazowe z wyrobami z: bibuły, gliny, słomy, ziół, wyroby szydełkowe, z masy solnej i snycerstwa. Organizatorami tego wyjątkowego Festiwalu byli: Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego pod patronatem Marszałka Województwa Podkarpackiego Zygmunta  Cholewińskiego. Współorganizatorzy: Województwo Podkarpackie, Burmistrz Sokołowa Małopolskiego Andrzej Ożóg, Wojewódzki Dom Kultury w Rzeszowie w osobie Marka Jastrzębskiego, Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji w Sokołowie Małopolskim z gospodarzem tej imprezy w dyrektorem Jackiem Piekiełkiem oraz Zakład Mięsny „Smak Górno” w Górnie. Patronat medialny: Dziennik Nowiny, TVP Rzeszów, Radio Via. Obecne były tytuły prasy ogólnopolskiej, regionalnej i branżowej. Dopisała pogoda i frekwencja, kilka tysięcy gości, wszystkich zachęciła ranga i wyjątkowość Festiwalu, imprezy towarzyszące w tym bogaty program artystyczny z udziałem gwiazd polskiej estrady.  Całą imprezę doskonale, fachowo i z humorem poprowadził z mikrofonem animator kultury regionu Krzysztof Szczepaniak. Wystawcy pokazali bogaty asortyment wyrobów, wysoki poziom, jakościowy, wiele nowych nieznanych receptur opartych głównie na starych przepisach, zdrowych i ekologicznych. Profesjonalne stoiska, wyszukane reklamy i promocje. Specjalna komisja z sędzią głównym Andrzejem Godkiem, oceniała wystawioną żywność. W konkursie na „Najciekawszy Produkt” I miejsce zajęła „fasolka z ziołami” – Koło Gospodyń Wiejskich Więckowice, II miejsce „Chleb orkiszowy” – Zakład Przetwórczo-Handlowy „Baszpol” Sp. z o.o. Grzegorzówka, III miejsce „Bundz krowi” – Gospodarstwo Ekologiczne „Bio-Eko” Zofia i Marian Wójtowicz Tułowice.   Wyróżnienia otrzymały: „pierogi razowe z kapustą” – Koło Gospodyń Wiejskich Wiercany, „bryndza kozia” – Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „Figa” Mszana, „kosiarz kamieński” – Koło Gospodyń Wiejskich Kamień, „barszcz bieszczadzki” – Koło Gospodyń wiejskich Wołkowyja. W konkursie na „Najładniejsze stoisko wystawowe” zwyciężyli: I miejsce - Maria i Mieczysław Łabęccy z Ułanowa, II miejsce –Koło Gospodyń Wiejskich Horyniec Zdrój, III miejsce – Zakład Masarski S.C. Józef Bawoł, Wojciech Bawoł Markowa. Wyróżnienia otrzymali: Władysław Misiurek Ułanów, Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie. Nagrodę specjalną za „Najbardziej Oryginalny Produkt Mięsny” otrzymała „połeć z pieca” – Zakład Mięsny „Smak-Górno” Sp. z o.o. w Górnie. Nagrody ZA „Oryginalny Produkt” otrzymały: wyroby: „serek z jarzynami” – Ludwika Skiba Kuryłówka, „granaty” – Koło Gospodyń Wiejskich Wólka Niedźwiedzka, „pierogi smażone z kapustą” – Koło Gospodyń Wiejskich Mościny.   Wiele z prezentowanych wyrobów zostało już wcześniej wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych! Nie sposób opisać tutaj wszystkie wystawiane produkty i wystawców, było ich wiele, zadziwiały kunsztem rzemiosła, oryginalnością i smakiem!  Swoje indywidualne nagrody przyznały media. Podkarpacie urasta do wyjątkowego regionu polskich smaków! Specjalne podziękowania dla sympatycznej Agaty Dec z ramienia organizatora pełniącej obowiązki rzecznika prasowego na tym Festiwalu, za okazaną mediom opiekę, informację i gościnę!  Liczne stoiska gastronomiczne na stadionie „Górnowii” i scena estradowa ze znakomitymi wykonawcami: Alicja Majewska, Włodzimierz Korcz z Warszawy,  kapela „Zagrodzianie” z Łąki,  kabaret „Stach - Dzikie Konie” z Rzeszowa,  zespół „Rzeszów Klezmer Band”, to tylko niektórzy z wykonawców. Liczne konkursy dla dzieci i dorosłych, widowisko obrzędowe, grillowanie z VIP-ami, możliwość zakupu prezentowanych towarów i uroczyste rozdanie nagród dla zwycięzców, zakończyło tę świetną imprezę, na którą w przyszłym roku serdecznie zapraszam.  Organizatorzy rozważają poszerzenie Festiwalu o wystawców ze: Słowacji, Ukrainy i Rumunii. Karpaty łączą  ludzi, także piękną tradycją żywieniową, wiekowymi przepisami, zachowajmy razem swoje tradycje, pokażmy je i poznajmy się! Górno - niedaleko Rzeszowa zachwyciło  pięknym krajobrazem łąk, pól i lasów, malownicza zadbana miejscowość którą warto odwiedzić!
Dziękuję organizatorom, wystawcom oraz publiczności, do zobaczenia za rok!

POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę