aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

II Festiwal Podkarpackich Smaków w Górnie

1 lipca 2008
Przeprowadzona z rozmachem, profesjonalnie, znakomita impreza promująca region, jego tradycje i dokonania! „Festiwal „Podkarpackich Smaków” - to pokaz producentów żywności regionu Podkarpacia, w sumie brało w nim udział 78 wystawców.  Otwarcia dokonał i gości powitał Mieczysław Miazga - Prezes Zakładu Mięsnego „Smak Górno”, Radny Sejmiku Wojewódzkiego, Przewodniczący Komisji Współpracy z Zagranicą i Promocji. Były wystąpienia burmistrza Sokołowa Młp. Andrzeja Ożoga i gości.
Wśród wystaw, pokazów, degustacji, sympozjów, producenci: firmy i spółki, spółdzielnie, Koła Gospodyń Wiejskich oraz rzemiosło. Na pięknym nowym obiekcie wystawowo-usługowym oraz na terenach przyległych zaprezentowali się producenci z sektora piekarnictwa, cukiernictwa, masarstwa, wędliniarstwa, drobiarstwa, producenci miodu, nalewek spirytusowych, win, mleczarstwa i serów, przetworów owocowo-warzywnych oraz bogate stoiska regionalnej gastronomi, której stare wiekowe receptury są chronione i przekazywane następnym pokoleniom. Wśród wystawców z poza gastronomi stoiska pokazowe z wyrobami z: bibuły, gliny, słomy, ziół, wyroby szydełkowe, z masy solnej i snycerstwa. Organizatorami tego wyjątkowego Festiwalu byli: Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego pod patronatem Marszałka Województwa Podkarpackiego Zygmunta  Cholewińskiego. Współorganizatorzy: Województwo Podkarpackie, Burmistrz Sokołowa Małopolskiego Andrzej Ożóg, Wojewódzki Dom Kultury w Rzeszowie w osobie Marka Jastrzębskiego, Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji w Sokołowie Małopolskim z gospodarzem tej imprezy w dyrektorem Jackiem Piekiełkiem oraz Zakład Mięsny „Smak Górno” w Górnie. Patronat medialny: Dziennik Nowiny, TVP Rzeszów, Radio Via. Obecne były tytuły prasy ogólnopolskiej, regionalnej i branżowej. Dopisała pogoda i frekwencja, kilka tysięcy gości, wszystkich zachęciła ranga i wyjątkowość Festiwalu, imprezy towarzyszące w tym bogaty program artystyczny z udziałem gwiazd polskiej estrady.  Całą imprezę doskonale, fachowo i z humorem poprowadził z mikrofonem animator kultury regionu Krzysztof Szczepaniak. Wystawcy pokazali bogaty asortyment wyrobów, wysoki poziom, jakościowy, wiele nowych nieznanych receptur opartych głównie na starych przepisach, zdrowych i ekologicznych. Profesjonalne stoiska, wyszukane reklamy i promocje. Specjalna komisja z sędzią głównym Andrzejem Godkiem, oceniała wystawioną żywność. W konkursie na „Najciekawszy Produkt” I miejsce zajęła „fasolka z ziołami” – Koło Gospodyń Wiejskich Więckowice, II miejsce „Chleb orkiszowy” – Zakład Przetwórczo-Handlowy „Baszpol” Sp. z o.o. Grzegorzówka, III miejsce „Bundz krowi” – Gospodarstwo Ekologiczne „Bio-Eko” Zofia i Marian Wójtowicz Tułowice.   Wyróżnienia otrzymały: „pierogi razowe z kapustą” – Koło Gospodyń Wiejskich Wiercany, „bryndza kozia” – Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „Figa” Mszana, „kosiarz kamieński” – Koło Gospodyń Wiejskich Kamień, „barszcz bieszczadzki” – Koło Gospodyń wiejskich Wołkowyja. W konkursie na „Najładniejsze stoisko wystawowe” zwyciężyli: I miejsce - Maria i Mieczysław Łabęccy z Ułanowa, II miejsce –Koło Gospodyń Wiejskich Horyniec Zdrój, III miejsce – Zakład Masarski S.C. Józef Bawoł, Wojciech Bawoł Markowa. Wyróżnienia otrzymali: Władysław Misiurek Ułanów, Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie. Nagrodę specjalną za „Najbardziej Oryginalny Produkt Mięsny” otrzymała „połeć z pieca” – Zakład Mięsny „Smak-Górno” Sp. z o.o. w Górnie. Nagrody ZA „Oryginalny Produkt” otrzymały: wyroby: „serek z jarzynami” – Ludwika Skiba Kuryłówka, „granaty” – Koło Gospodyń Wiejskich Wólka Niedźwiedzka, „pierogi smażone z kapustą” – Koło Gospodyń Wiejskich Mościny.   Wiele z prezentowanych wyrobów zostało już wcześniej wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych! Nie sposób opisać tutaj wszystkie wystawiane produkty i wystawców, było ich wiele, zadziwiały kunsztem rzemiosła, oryginalnością i smakiem!  Swoje indywidualne nagrody przyznały media. Podkarpacie urasta do wyjątkowego regionu polskich smaków! Specjalne podziękowania dla sympatycznej Agaty Dec z ramienia organizatora pełniącej obowiązki rzecznika prasowego na tym Festiwalu, za okazaną mediom opiekę, informację i gościnę!  Liczne stoiska gastronomiczne na stadionie „Górnowii” i scena estradowa ze znakomitymi wykonawcami: Alicja Majewska, Włodzimierz Korcz z Warszawy,  kapela „Zagrodzianie” z Łąki,  kabaret „Stach - Dzikie Konie” z Rzeszowa,  zespół „Rzeszów Klezmer Band”, to tylko niektórzy z wykonawców. Liczne konkursy dla dzieci i dorosłych, widowisko obrzędowe, grillowanie z VIP-ami, możliwość zakupu prezentowanych towarów i uroczyste rozdanie nagród dla zwycięzców, zakończyło tę świetną imprezę, na którą w przyszłym roku serdecznie zapraszam.  Organizatorzy rozważają poszerzenie Festiwalu o wystawców ze: Słowacji, Ukrainy i Rumunii. Karpaty łączą  ludzi, także piękną tradycją żywieniową, wiekowymi przepisami, zachowajmy razem swoje tradycje, pokażmy je i poznajmy się! Górno - niedaleko Rzeszowa zachwyciło  pięknym krajobrazem łąk, pól i lasów, malownicza zadbana miejscowość którą warto odwiedzić!
Dziękuję organizatorom, wystawcom oraz publiczności, do zobaczenia za rok!

POWIĄZANE

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski oraz podsekretarz stanu Adam...

Najlepsze praktyki  Jak informuje Główny Urząd Statystyczny w okresie od styczni...

Grad medali, pewniaki i zaskoczenia. Rozstrzygnięto konkurs WINOPL Dwa konkursow...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę