Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Tajwan: brakuje jaj dla konsumentów i restauracji

3 lutego 2022
Tajwan: brakuje jaj dla konsumentów i restauracji

Na tajwańskim rynku podaż jaj jest niższa niż zgłaszany popyt ze strony konsumentów i sektora HoReCa. Jednocześnie rosną ich ceny na rynku wewnętrznym. Istnieją obawy o niedobór jaj przed ważnym Festiwalem Wiosny. Szacuje się, że dzienne zapotrzebowanie na jaja na Tajwanie to 22 miliony sztuk, a aktualnie dostarczane jest 18 milionów jaj.

Na braki jaj uskarżają się konsumenci zaopatrujący się w sieciach detalicznych, jak i restauratorzy. Głównymi przyczynami obecnej sytuacji są: HPAI, rosnące ceny surowców i materiałów stosowanych w produkcji oraz najważniejszy powód – stawianie polityki Partii na pierwszym  miejscu - „nakaz zamrożenia cen” wydany przez tajwańskie władze naruszył mechanizmy rynkowe, w efekcie braki zysków zmusiły część hodowców do rezygnacji z produkcji.

Tajwan jest jednym z największych odbiorców unijnych produktów jajecznych. W okresie styczeń – listopad 2021 roku wywóz produktów sektora jaj z krajów UE na rynek Tajwanu wyniósł 7,4 tys. ton i wzrósł o 6,1 proc. w porównaniu do takiego samego okresu roku poprzedniego – wynika z analiz Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

 

KIPDiP


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę