Mleko to cenny napój, który powinien znajdować się w codziennej diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych – takie są zalecenia lekarzy i dietetyków. Należy pamiętać, iż produkty mleczne to cenne źródło białka, witamin zarówno tych rozpuszczalnych w wodzie, jak i tych rozpuszczalnych w tłuszczach. W nabiale obecne są również sole mineralne takie jak: fosfor, siarka, magnez, chlor, jod i wapń, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego, dlatego nabiał szczególnie zaleca się dzieciom, gdyż tym wieku kości są narażone na większą łamliwość.
Ciekawostką jest, że produkty mleczne, a w szczególności produkty fermentowane takie jak jogurty naturalne, kefiry czy maślanki to cenne źródło żywych kultur baterii probiotycznych, które są niezbędne do prawidłowej perystaltyki jelit, a sprawnie funkcjonująca flora jelitowa odpowiada za odporność całego organizmu.
Jeżeli nie wiesz, jakie produkty wybrać, podpowiadamy, iż bardzo dobrym wyborem jest sięganie po polskie produkty mleczarskie, które wytworzone są z mleka najwyższej jakości, pozyskiwanego od krów żywionych paszami produkowanymi we własnych gospodarstwach.
Ponadto polska branża mleczarska jest bardzo nowoczesna, a surowiec produkowany i przetwarzany w bardzo higienicznych warunkach.
Chcesz poznać więcej mlecznych informacji? Przypominamy, iż od marca trwa rekrutacja do bezpłatnego projektu pt. Dzieciaki Mleczaki realizowanego przez Polską Izbę Mleka i sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka. Nie czekaj! Dołącz już teraz! Jak dołączyć do projektu? Wystarczy wejść na stronę www.dzieciakimleczaki.pl i wypełnić deklarację online, podpisać i przesłać skan na adres dzieciaki@dzieciakimleczaki.pl.
Serdecznie zapraszamydo odwiedzenia strony www.dzieciakimleczaki.ploraz fanpage na FB projektu, gdzie na bieżąco możecie śledzić działania realizowane w ramach projektu oraz poznać mnóstwo mlecznych ciekawostek.
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Biuro prasowe projektu „Dzieciaki mleczaki”