Na grilla nigdy nie jest za późno! Co roku zachwyca nas wyjątkowymi walorami smakowymi, a sączące się na tarasach i ogródkach działkowych smużki dymu świadczą tylko o jednym – sezon grillowy w pełni! Pozwól sobie na odrobinę szaleństwa i sięgnij po grillowe rarytasy od JBB!
Mięso z grilla, dzięki wytapianiu w wysokiej temperaturze, ma mniej tłuszczu od mięsa smażonego – jest zatem mniej kaloryczne. Zanim położymy mięso na grilla warto je wcześniej zamarynować. Sprawdzą się tu aromatyczne zioła, odrobina oliwy, czosnek, sól, a także szczypta ulubionych przypraw.
– Jeśli brakuje nam czasu na wcześniejsze przygotowania, zaopatrzmy się w mięso surowe, przygotowane już do obróbki termicznej – zamarynowane w doskonałej jakości przyprawach i ziołach – poleca Ewa Mielnicka, PR Manager w firmie JBB. – Naszym klientom polecamy w takiej sytuacji gotowy Karczek Grillowy i Boczek Grillowy z serii Grill&Play, które zaskoczą doskonałą kompozycją smakową.
Grill jak sport narodowy
Świeże mięso, wzbogacone wysokiej jakości mieszanka ziół i przypraw może posłużyć za główny posiłek grillowej uczty. Pamiętajmy, aby przed podaniem, sprawdzić, czy mięso jest dobrze upieczone.
– Mięso z grilla jest chrupiące i wyróżnia się wyjątkowymi walorami smakowymi. Jest też zdrowe, bowiem dzięki krótkiej obróbce termicznej zachowuje większość swoich składników odżywczych – przekonuje Ewa Mielnicka, PR Manager w firmie JBB. – Poza tym grill to jedna z niewielu okazji, kiedy nawet ktoś, kto nie zna się na sztuce kulinarnej, może zabłysnąć w towarzystwie. Przygotowanie potraw na grilla jest szybkie, proste, a dzięki bogatej ofercie producentów mięsa, za każdym razem możemy zaskoczyć czymś innym.
Pamiętaj! Aby serwowane potrawy były zdrowe i pozbawione szkodliwych substancji smolistych, podczas grillowania należy używać specjalnych tacek aluminiowych, z otworkami umożliwiającymi cyrkulację powietrza oraz wgłębieniami, w których zbiera się tłuszcz. Do żarzącego się węgla drzewnego (wyłącznie z drzew liściastych – iglaste wydzielają trujące opary) nie możemy dodawać żadnych produktów „ubocznych” z codziennego użytkowania, typu: stare kartki, deski, kartony, nawet jeśli wydaje nam się, że to tzw. produkty naturalne.
Wszystkie warunki spełnione? Zatem życzymy smacznego!