Najczęściej z twarogiem, klasycznie. Coraz częściej z nietypowymi dodatkami. Jedno jest pewne - Polacy kochają sernik. Również z większą ochotą podchodzą do nowych połączeń i wytrawnych smaków, nawet tych bez cukru. Poznajcie przepis na sernik bez cukru, wprost od szefa cukierni, Michała Figi.
Jest to sernik bardziej złożony, który wymaga poświęcenia troszkę więcej czasu niż zazwyczaj przy przygotowaniu klasycznych ciast. Dodatkowym wyzwaniem jest zdecydowanie zręczne połączenie twarogu z kozim specjałem, a także przygotowanie go bez dodatku cukru. Ale jak to mówią – do odważnych świat należy!
„Prawie wytrawny sernik” w trzech krokach
– Osobiście uwielbiam ciasta czy torty o różnych strukturach, a właśnie ten sernik taki jest. Chrupiący, piankowy z kawałkami owoców – dodaje Michał Figa, szef cukierni kilku najbardziej prestiżowych i rozpoznawalnych restauracji w Polsce, ekspert programu „Ja Cię SERniczę” sfinansowanego z Fundusz Promocji Mleka.
Przepis:
SPÓD CIASTECZKOWY
50 g roztopionego masła
100 g ulubionych ciasteczek gluten free
80 g orzechów laskowych
0,5 łyżeczki imbiru
KONFITURA FIGOWY
200 g suszonych fig
200 ml soku z pomarańczy
1 laska cynamonu
MASA
400 g twarogu półtłustego mielonego
400 g gładkiego serka koziego
4 szt. jaj
80 g ksylitolu
30 g roztopionego masła
BEZA
3 szt. białka
100 g ksylitolu
łyżeczka mąki ziemniaczanej
KONFITURA I PRZYBRANIE
5 szt. świeżych fig
Krok 1: figi
Najlepiej zacząć od konfitury z fig.
Do rondelka wlać sok, pokrojone w kostkę figi i laskę cynamonu. Podgrzewać na małym ogniu, redukując sok aż do konsystencji konfitury, następnie wystudzić.
Krok 2: spód
Do malaksera wsypać połamane ciasteczka, orzechy laskowe, imbir i roztopione masło.
Zmielić, wyłożyć na tortownicę, ugniatając łyżką do połowy (również po bokach) i wyłożyć schłodzoną konfiturę. Wsadzić tortownicę do lodówki.
Krok 3: pianka i masa serowa
W tym czasie białka należy oddzielić od żółtek, a następnie ubić je (białka) z ksylitolem na błyszczącą, sztywną masę.
A co z serami? W misce dokładnie wymieszać dwa rodzaje sera, dodać żółtka i masło, tworząc kremową masę. Właśnie z nią należy delikatnie połączyć ubite białka i wsadzić całość do schłodzonej wcześniej i wyłożonej pergaminem tortownicy o wymiarach ok. 26 cm.
Krok 4: pierwsze pieczenie
Następnie świeże figi pokroić na ćwiartki i wyłożyć na przygotowaną masę serową, wciskając je do połowy. Tak przygotowany sernik włożyć do nagrzanego na 175 stopni piekarnika na około 1 godzinę.
Krok 5: beza
Czas na bezę!
Kolejnym krokiem jest ubicie białek i dodanie do nich ksylitolu – zgodnie z proporcjami. Kiedy piana jest już wystarczająco sztywna, dodajemy bardzo delikatnie mąkę.
Krok 6: ponownie do pieca i gotowe
Na wyciągniętym na chwilę serniku rozprowadzamy ubitą bezę, a potem całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 145 stopni na około 30 minut.
Po pół godzinie zostawiamy na blacie do wystudzenia.
Smacznego!
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Newseria Lifestyle