Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sernik z figami i bez cukru z nietypowym dodatkiem! Przepis szefa cukierni

29 kwietnia 2022
Sernik z figami i bez cukru z nietypowym dodatkiem! Przepis szefa cukierni
Newseria Lifestyle

Najczęściej z twarogiem, klasycznie. Coraz częściej z nietypowymi dodatkami. Jedno jest pewne - Polacy kochają sernik. Również z większą ochotą podchodzą do nowych połączeń i wytrawnych smaków, nawet tych bez cukru. Poznajcie przepis na sernik bez cukru, wprost od szefa cukierni, Michała Figi.

 

Jest to sernik bardziej złożony, który wymaga poświęcenia troszkę więcej czasu niż zazwyczaj przy przygotowaniu klasycznych ciast. Dodatkowym wyzwaniem jest zdecydowanie zręczne połączenie twarogu z kozim specjałem, a także przygotowanie go bez dodatku cukru. Ale jak to mówią – do odważnych świat należy!

 

„Prawie wytrawny sernik” w trzech krokach

 

– Osobiście uwielbiam ciasta czy torty o różnych strukturach, a właśnie ten sernik taki jest. Chrupiący, piankowy z kawałkami owoców – dodaje Michał Figa, szef cukierni kilku najbardziej prestiżowych i rozpoznawalnych restauracji w Polsce, ekspert programu „Ja Cię SERniczę” sfinansowanego z Fundusz Promocji Mleka. 

 

Przepis:

 

SPÓD CIASTECZKOWY

  • 50 g roztopionego masła

  • 100 g ulubionych ciasteczek gluten free

  • 80 g orzechów laskowych

  • 0,5 łyżeczki imbiru

 

KONFITURA FIGOWY

  • 200 g suszonych fig

  • 200 ml soku z pomarańczy

  • 1 laska cynamonu

 

MASA

  • 400 g twarogu półtłustego mielonego

  • 400 g gładkiego serka koziego

  • 4 szt. jaj

  • 80 g ksylitolu

  • 30 g roztopionego masła

 

BEZA

  • 3 szt. białka

  • 100 g ksylitolu

  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

KONFITURA I PRZYBRANIE

  • 5 szt. świeżych fig

 

Krok 1: figi

Najlepiej zacząć od konfitury z fig.

Do rondelka wlać sok, pokrojone w kostkę figi i laskę cynamonu. Podgrzewać na małym ogniu, redukując sok aż do konsystencji konfitury, następnie wystudzić.

 

Krok 2: spód

Do malaksera wsypać połamane ciasteczka, orzechy laskowe, imbir i roztopione masło.

Zmielić, wyłożyć na tortownicę, ugniatając łyżką do połowy (również po bokach) i wyłożyć schłodzoną konfiturę. Wsadzić tortownicę do lodówki.

 

Krok 3: pianka i masa serowa

W tym czasie białka należy oddzielić od żółtek, a następnie ubić je (białka) z ksylitolem na błyszczącą, sztywną masę. 

 

A co z serami? W misce dokładnie wymieszać dwa rodzaje sera, dodać żółtka i masło, tworząc kremową masę. Właśnie z nią należy delikatnie połączyć ubite białka i wsadzić całość do schłodzonej wcześniej i wyłożonej pergaminem tortownicy o wymiarach ok. 26 cm.

 

Krok 4: pierwsze pieczenie

Następnie świeże figi pokroić na ćwiartki i wyłożyć na przygotowaną masę serową, wciskając je do połowy. Tak przygotowany sernik włożyć do nagrzanego na 175 stopni piekarnika na około 1 godzinę.

 

Krok 5: beza

Czas na bezę! 

 

Kolejnym krokiem jest ubicie białek i dodanie do nich ksylitolu – zgodnie z proporcjami. Kiedy piana jest już wystarczająco sztywna, dodajemy bardzo delikatnie mąkę.

 

Krok 6: ponownie do pieca i gotowe

Na wyciągniętym na chwilę serniku rozprowadzamy ubitą bezę, a potem całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 145 stopni na około 30 minut.

 

Po pół godzinie zostawiamy na blacie do wystudzenia. 

 

Smacznego!

 

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

 

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę