W dniu 15 lipca br. w siedzibie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Warszawie wyłoniono Koła Gospodyń Wiejskich, które znalazły się na podium wojewódzkiego etapu VI edycji konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”.
Komisja Konkursowa po długich obradach nagrodziła laureatów za następujące potrawy:
I miejsce –„Kiełbasa z wątrobą” przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich "Korniczanki" ze Starej Kornicy. Koło to będzie reprezentować województwo mazowieckie podczas finału konkursu, który zaplanowano na 4 września br. w Częstochowie. Wydarzenie to będzie towarzyszyło Krajowej Wystawie Rolniczej oraz Dożynkom Jasnogórskim.
II miejsce –„Rejbok” Koła Gospodyń Wiejskich w Pupkowiźnie.
III miejsce –„Pieczona pierś gęsia w sosie kurkowym” Koła Gospodyń Wiejskich w Żebry-Wierzchlas.
Wręczenie nagród odbędzie się 14 sierpnia 2021 roku w Miętnem koło Garwolina podczas Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich.
Laureatom składamy serdeczne gratulacje, a pozostałym Uczestnikom serdecznie dziękujemy za udział w konkursie. Zwycięskiemu Kołu „Korniczanki” życzymy powodzenia w ogólnopolskim finale, w którym zaprezentuje się 16 zespołów KGW – mistrzów regionalnych etapów.
KOWR