Rynek żywności to rynek obfitości! – rozpoczął panel dyskusyjny podczas spotkania "Tradycja i nowoczesność. O dziedzictwie kulinarnym i systemach jakości żywności(...)" Jan Krzysztof Ardanowski minister rolnictwa i rozwoju wsi. Szefowi resortu rolnictwa towarzyszyli dr hab. Jarosław Dumanowski prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz prezes Fundacji Szkoła na widelcu Grzegorz Łapanowski. Spotkanie zostało zorganizowane 12 grudnia w Warszawie.
- Polacy stali się bogatsi i dzięki temu dokonują bardziej świadomych decyzji zakupowych. Wspieramy drobnych producentów, co sprawia, że konsument ma wybór i może kupować smaczne i bezpieczne produkty – powiedział Jan Krzysztof Ardanowski minister rolnictwa.
Minister podkreślił również, by w tym przedświątecznym czasie nasze zakupy były bardziej przemyślane - Nie powinniśmy marnować żywności. To grzech, ale też marnowanie pracy rolników – przypomniał.
Jednym z elementów wspierania małych producentów żywności jest m. in. Rolniczy Handel Detaliczny. Wnioski o dofinansowanie można składać w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa do 20 grudnia - Drobny producent ręczy za swój produkt, Rolniczy Handel Detaliczny wyklucza anonimowość producentów i sprawia, że do konsumentów trafiają tylko produkty wysokiej jakości – zaznaczył minister. W ramach RHD wprowadzono rozwiązania, które pozwalają rolnikowi na sprzedaż swoich wyrobów do restauracji, sklepów.
ARiMR