Produkcja meksykańska powoli odradza się z rdzy liści kawy. W 2012 r. rdza liści kawy zaczęła rozprzestrzeniać się w Meksyku i Ameryce Środkowej. Chociaż występują w regionie od lat 80. XX wieku, zwiększone opady w połączeniu z pochmurną pogodą i niższymi temperaturami po zbiorach 2012/13, aby stworzyć idealne środowisko do jego rozprzestrzeniania się. Choroba atakuje spodnią stronę liścia, powodując jego żółknięcie i przedwczesne opadanie, zmniejszając fotosyntezę pojemność i wydajność.
Ciężka infekcja może pozbawić liście liści i spowodować śmiertelność drzew.
Po stwierdzeniu ponownego pojawienia się choroby w Chiapas w Meksyku Sekretariat ds. Rolnictwa (SAGARPA) poinstruował Narodową Służbę Zdrowia, Bezpieczeństwa Żywności i Jakości Żywności (SENASICA) oraz Meksykańskie Stowarzyszenie Kawy (AMECAFE) w celu ustanowienia strategii pomagających zapobiegać rozprzestrzenianiu się rdzy liści kawy. Jakiś
Program awaryjny został ustanowiony w celu rozwiązania problemu, który obejmował kampanię pobierania próbek w celu określenia dotkniętych obszarów, program finansowy w celu zapewnienia łatwiejszego dostępu do kosztownych fungicydów oraz szkolenia i wydarzenia informacyjne w celu poinformowania hodowców.
Głównymi stanami produkującymi kawę w Meksyku są Chiapas (40 procent) i Veracruz (25 procent). Po szeroko zakrojonych testach na początku wybuchu epidemii SAGARPA potwierdziła, że choroba była obecna na 30 procentach obszaru upraw w Chiapas i 10 procentach w Veracruz.
Według Państwowego Zakładu SENASICA
Urzędnicy ds. zdrowia, brak odpowiedniego zarządzania przycinaniem i odnawianiem drzew w Chiapas, zwiększył rozprzestrzenianie się grzyba, ponieważ większość kawowców w regionie rośnie w cieniu pod baldachimem wyższych drzew przez rolników stosujących minimalne nakłady.
Do zbiorów 2013/14 rdza liści kawy nadal rozprzestrzeniała się na ponad 50 procent meksykańskiego obszaru kawowego pomimo wysiłków łagodzących, powodując spadek produkcji z 700 000 worków do 4,0 milionów. W miarę rozwoju kryzysu rząd współpracował z kilkoma organizacjami pozarządowymi w celu wdrożenia programów, w tym tworzenia szkółek w celu zaopatrywania producentów w rośliny odporne na choroby, funduszy na pomoc hodowcom w pokryciu kosztów fungicydów oraz dodatkowego personelu technicznego zapewniającego wsparcie i szkolenia do hodowców.
Do zbiorów 2017/18 ponad 15 procent obszaru zebranego w Chiapas i 35 procent w Veracruz zostało ponownie obsadzonych odmianami odpornymi na rdzę. Produkcja osiągnęła najniższy poziom na poziomie 2,3 miliona worków w sezonie 2015/16, w dużej mierze z powodu odnowionych drzew, które nie dawały plonów, co zwykle trwa od 4 do 5 lat.
Od tego czasu produkcja wzrosła i przewiduje się, że w sezonie 2023/24 wyniesie łącznie 4,1 miliona worków, ale pozostaje o 12 procent poniżej poziomu sprzed rdzy. Producenci zgłaszają większą znajomość zarządzania i zapobieganie, ale także warunki uprawy sprzyjały ograniczeniu rozprzestrzeniania się choroby.
Światowy przegląd kawy 2023/24
Prognozuje się, że światowa produkcja kawy na sezon 2023/24 będzie o 4,3 miliona worków (60 kilogramów) wyższa niż w roku poprzednim do 174,3 miliona. Oczekuje się, że wyższa produkcja w Brazylii i Wietnamie z nawiązką zrekompensuje zmniejszoną produkcję w Indonezji. Oczekuje się, że wraz z dodatkowymi dostawami globalny eksport wzrośnie o 5,8 miliona toreb do rekordowych 122,2 milionów, głównie dzięki silnym dostawom z Brazylii. Przy prognozie globalnej konsumpcji na rekordowym poziomie 170,2 miliona worków, oczekuje się, że końcowe zapasy pozostaną na niskim poziomie 31,8 miliona worków.
oprac. e-mk, ppr.pl źródło: FAS