Rabobank zwiększył swój szacunek światowego deficytu cukru w nadchodzącym sezonie 2016/17 (październik/wrzesień) do 7,2 mln ton. Jeszcze w czerwcu firma szacowała go na-5,5 mln ton. Jednocześnie jednak obniżono o 600 tys. ton szacunek deficytu w kończącym się sezonie 2015/16 do 7,9 mln ton.
Oznacza to, że światowy deficyt nieco skurczy się w relacji rocznej i w sezonie 2016/17 będzie mniejszy o 8,9% (lub 700 tys. ton). Firma nie podała ani światowego bilansu, ani przyczyn rewizji szacunku deficytu.
Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2015/16 na światowym rynku cukru będzie deficytowy. Mediana 12 szacunków deficytu wynosi-7,6 mln ton. Również sezon 2016/17 ma być deficytowy, a mediana 11 szacunków wynosi-7,1 mln ton.
Natomiast w sezonie 2014/15 bieżąca produkcja była wyższa od bieżącego zużycia, a mediana nadwyżki wyniosła 3,1 mln ton.
FAPA/FAMMU na podst. Reuters