Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Profilaktyka raka piersi: jedz warzywa i owoce

7 listopada 2018
Profilaktyka raka piersi: jedz warzywa i owoce

Kobiety, które codziennie jedzą dużo warzyw i owoców są mniej narażone na zachorowanie na nowotwór piersi, szczególnie na jego agresywną postać – wskazuje obszerne badanie. Szczególnie pomocne okazują się rośliny z rodziny kapustowatych, np. brokuł, a także żółte i pomarańczowe warzywa.

Naukowcy z Harvard T.H. Chan School donoszą o odkryciu, które może pomóc w zmniejszeniu zagrożeniem nowotworem piersi z pomocą prostych zabiegów dietetycznych i łatwo dostępnych składników.

- Chociaż wcześniejsze badania sugerowały takie powiązanie, miały ograniczone znaczenie, szczególnie jeśli chodzi o konkretne owoce i warzywa, a także agresywne podtypy raka piersi - zaznacza dr Miryam Farvid, główna autorka pracy opublikowanej na łamach pisma „International Journal of Cancer”.

- To badanie najpełniej przedstawia znaczenie spożywania dużych ilości owoców i warzyw w zapobieganiu rakowi piersi - przekonuje badaczka.

Razem ze swoim zespołem, dr Farvid przeanalizowała zbierane co cztery lata informacje na temat diety ponad 88 tys. kobiet uczestniczących w projekcie Nurses' Health Study i prawie 94 tys. kobiet biorących udział w programie Nurses' Health Study II.

Dane te, razem z gromadzonymi co dwa lata informacjami na temat takich czynników jak wiek uczestniczek, waga, palenie tytoniu, rodzinna historia raka, naukowcy porównali z występowaniem nowotworów piersi.

Spożywanie warzywa i owoców, jak się okazało, zmniejszało zagrożenie rakiem piersi. Kobiety, które jadły ich średnio 5,5 porcji dziennie miały o 11 proc. mniejsze ryzyko niż jedzące tylko 2,5 porcji dziennie.

Jako jedną porcję badacze uznali objętość równą np. szklance liściastych warzyw, połowie szklanki dla warzyw gotowanych i połowę szklanki dla krojonych lub gotowanych owoców.

Aby sprawdzić bardziej szczegółowe zależności, naukowcy uwzględnili w swojej analizie typy guzów.

Odkryli w ten sposób kolejną zależność. Okazało się, że wyższe spożycie warzyw i owoców chroniło szczególnie przed bardziej agresywnymi postaciami nowotworu.

To nie pierwsze odkrycie tego zespołu na temat wpływu diety na ryzyko zachorowania na raka piersi.

Wcześnie badacze odkryli, że zagrożenie zmniejsza także wysokie spożycie błonnika, jednak według uzyskanych teraz wyników, działanie warzyw i owoców wydaje się być niezależne od wpływu błonnika. Sugeruje to działanie innych substancji, w tym na przykład przeciwutleniaczy.

 

Więcej informacji: https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/fruit-vegetables-breast-cancer/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ijc.31653

Kampania realizowana w ramach Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych, zadanie Promocja zdrowia i profilaktyka nowotworów, finansowana ze środków Ministra Zdrowia.

www.gov.pl/zdrowie

www.planujedlugiezycie.pl

 

Marek Matacz (PAP)


POWIĄZANE

Węgry sprawują prezydencję w Radzie do grudnia 2024 r. włącznie a tekst ten będz...

Rada Europy przyjmuje ulepszone przepisy o ochronie przed agrofagami roślin Rada...

Główny Inspektor Sanitarny dr n. med. Paweł Grzesiowski przekazał 18.11.2024 pod...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę