Spis treści
AKTUALNOŚCI
Notowania 5
Z kraju 27
Z zagranicy 31
Nowoczesność z tradycji, czyli uroczystość otwarcia nowoczesnej obory w Stanach Nowych – A. Kupczyk M. Powała 46
Wołowina kulinarna z Pomorza – H. Artyszuk 56
Przepisy kulinarne – D. Chojnacka 58
Zdjęcie miesiąca 58
KOMENTARZE
Gdzie jest granica dobrostanu zwierząt? – R. Wieczorkiewicz 6
KONKURS NA FERMĘ I HODOWCĘ ROKU 2012
Opisy nominowanych gospodarstw – Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego 8
ŻYWIENIE
Zastosowanie bolusów w żywieniu bydła – E. Staszak 13
Kwasica żwacza – H. Kruczyńska 16
UPRAWA ROLI I ROŚLIN
A na polach … - W. Skrzypczak, H. Waligóra 18
Wykorzystanie nawozów naturalnych w rolnictwie – M. Kowalski, T. Piechota 20
INŻYNIERIA PRODUKCJI
Przygotowanie pasz w gospodarstwie – J. Brzozowska 24
Nowoczesne ciągniki rolnicze - I. Kowalik 28
System monitoringu zwierząt – R. Pleskot 32
Najczęściej stosowane dojarki w Polsce – T. Domasiewicz 34
Podłogi szczelinowe w nowoczesnych oborach wolnostanowiskowych – W. J. Wardal 40
Biogazownie Wolf System – R. Reichel 44
ZASŁUŻENI HODOWCY BYDŁA
Senior Hodowców polskiego bydła czerwonego mgr inż. Jan Bujwid – człowiek mocny, twórczy i szlachetny – J. Szarek 39
OCHRONA ŚRODOWISKA
Decyzja środowiskowa – czym jest i jak ją uzyskać? – H. Szymanowicz, M. Kosatka 50
LIST DO REDAKCJI
Odpowiedź na list naszej Czytelniczki – A. Wilczek-Jagiełło 54
DOBROSTAN
Zwierzęta czynią nas ludźmi. Krowy (10) –T. Grandin 55
ROZRÓD
Badanie nasienia i elementy użytkowania rozpłodowego buhaja – P. Brodzki 59
ZOOHIGIENA
Wpływ mikotoksyn na zdrowie bydła - K. Kotowski 62
Dezynfekcja w oborze – K. Kotowski 66
WETERYNARIA
Ronienia zakaźne bydła (2) - choroba niebieskiego języka, wirus Doliny Ciche, guzowata choroba skóry bydła, gorączka Doliny Rift - Z. Gliński, K. Kostro 71
Na okładce:
Zdjęcie nadesłane przez Agnieszkę Łysik z woj. śląskiego
9006598
1