W MRiRW odbyło się pierwsze spotkanie Zespołu Roboczego ds. Odbudowy Suwerenności Paszowej i Ograniczenia GMO. Jest to kolejny zespół utworzony w ramach Porozumienia Rolniczego. Uczestniczący w nim przedstawiciele rolniczych organizacji i związków zawodowych, przetwórców i nauki zajmowali się problematyką rynku paszowego oraz wzmacnianiem na nim pozycji krajowej produkcji białka. Rozmawiano o uniezależnieniu się od importowanej, modyfikowanej genetycznie śruty sojowej.
Wybrane zostało prezydium Zespołu. Przewodniczącą została Monika Piątkowska z Izby Zbożowo-Paszowej, a jej zastępcami Tadeusz Szymańczak z Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych oraz Adam Stępień z Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.
Dyskusja pokazała, jak złożonym i wielopłaszczyznowym zadaniem będzie zbudowanie rynku paszowego z ograniczeniem udziału importowanej śrutu sojowej i organizmów genetycznie zmodyfikowanych.
Podczas spotkania analizowano aspekty rynkowe wprowadzanych rozwiązań, konieczność wzmacniania marki polskich produktów żywnościowych, w tym poprzez znakowanie potwierdzające eliminację stosowania GMO, aspekty uprawowe roślin paszowych i żywieniowych zwierząt, znaczenie hodowli i doradztwa odmianowego w uprawie roślin białkowych.
Ustalono, że kolejne spotkania Zespołu dedykowane będą poszczególnym obszarom tematycznym, które zostały dziś zidentyfikowane.
MRiRW