Dietetycy podkreślają, że coraz większa popularność octu jabłkowego wynika z rosnącej świadomości konsumentów na temat zdrowego odżywiania. Wiele osób stara się ograniczać kupno przetworzonej żywności, a zamiast tego – stawia na produkty naturalne. Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Może być używany do marynowania mięs i ryb, a także jako przyprawa do zup, sosów i sałatek. Jest bogaty w potas, żelazo i magnez. Wspiera również odchudzanie, ponieważ zawarty w nim kwas uruchamia w organizmie mechanizmy uwalniające tłuszcze.
Producenci tłumaczą, że ocet jabłkowy znany jest już od lat, ale teraz przeżywa swoistą „drugą młodość”. Potwierdzeniem panującej mody na ocet jabłkowy są wyniki sprzedaży. W 2016 roku produkt ten odnotował ponad 26-proc. wzrost produkcji w porównaniu do 2015 r.
– Ocet jabłkowy znany jest już od wieków. Wiemy, że prawdopodobnie Kleopatra używała go do swoich kąpieli. Legioniści rzymscy stosowali napój orzeźwiający właśnie z dodatkiem octu jabłkowego, a Hipokrates również wspomina o jego zdrowych zaletach – mówi agencji Newseria Lifestyle Alicja Adamiec-Ślipy, dyrektor handlowy OCTIM.
Ocet jabłkowy bogaty jest w makro- i mikroelementy: potas, żelazo, magnez oraz witaminy. Jest on coraz chętniej wykorzystywany w polskiej kuchni, medycynie naturalnej oraz w kosmetologii.
– Na zlecenie OCTIM-u firma Millward Brown przeprowadziła badania, z których wynika, że ponad połowa osób, które stosują nasz ocet jabłkowy, ma bardzo wysoką świadomość na jego temat i są to głównie kobiety. Zastosowanie tego octu, jego moda, umiejscowiły się głównie w kuchni. Jest on stosowany do sosów zimnych, sałatek, zup czy ciepłych sosów – tłumaczy Alicja Adamiec-Ślipy.
Uznawany za ojca medycyny Hipokrates w swoich pismach wspomina, że zalecał używanie octu jabłkowego na wiele dolegliwości. Również i teraz naukowcy radzą, by stosować go jako antidotum, m.in. na katar, ból gardła, gorączkę, grzybicę stóp, żylaki, hemoroidy, kurzajki i zaparcia. Produkt ten pomaga również zrzucić zbędne kilogramy.
– Ocet jabłkowy teraz jest szczególnie doceniany dlatego, że oczyszcza organizm ze złogów. Kluczem jest stosowanie odpowiedniego roztworu albo nacieranie, jeżeli mówimy o odchudzaniu. Wiele osób już ma dużą świadomość na ten temat. Dużo sportowców czy celebrytów chwali się właśnie stosowaniem octu jabłkowego – mówi Alicja Adamiec-Ślipy.
Według badaczki Heike van Braak ocet jabłkowy oczyszcza organizm, poprawia trawienie i hamuje apetyt. Jego roztwór hamuje też ochotę na bomby kaloryczne, takie jak chipsy czy frytki.
– Octem jabłkowym zainteresowani są również mężczyźni, chociaż to jest dużo mniejszy procent niż kobiety. Ale mają oni też bardzo wysoką świadomość tego, że ocet jabłkowy oczyszcza organizm i pozwala być fit – mówi Alicja Adamiec-Ślipy.
Również profesor Michał Tombak, rosyjski biolog i chemik, w swoich publikacjach na temat zdrowia poleca stosowanie octu jabłkowego. Dowodzi on, że kwas w nim zawarty łącząc się z zasadami i minerałami, tworzy glikogen, który polepsza stan naczyń krwionośnych, reguluje cykl menstruacyjny oraz sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek. Najważniejszą jego cechą jest jednak wysoka zawartość potasu. Dodatkowo ocet jabłkowy sprzyja zatrzymaniu w organizmie wapnia, żelaza, magnezu, chloru i krzemu.
Z badań wynika, że 30 proc. osób, które stosują ocet jabłkowy, zna jego właściwości oczyszczające organizm z toksyn, 1/4 badanych wymienia działanie bakteriobójcze, a nieco ponad 20 proc. zna jego działanie wspomagające odchudzanie. O pobudzaniu krążenia słyszała ponad 1/5 badanych.
Newseria Lifestyle