21 sierpnia br. w Przelewicach, w gminie Pyrzyce, odbyła się XX edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. W finale wojewódzkim uczestniczyło kilkudziesięciu producentów tradycyjnych produktów żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach rolnych i domowych.
Nadrzędnym celem konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” jest identyfikacja i gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych stanowiących dziedzictwo kulinarne Pomorza Zachodniego.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Szczecinie miał zaszczyt wręczyć nagrodę rzeczową za pierwsze miejsce w kategorii „Produkty i przetwory z ryb”. Tutaj bezkonkurencyjne okazały się panie z Koła Gospodyń Wiejskich Malwa w Tetyniu, które podbiły podniebienia jury, serwując pyszny paprykarz z płoci. Organizatorzy konkursu przyznali również nagrody m.in. za takie lokalne specjały jak: kiełbasa galicyjska z Bobolic, miód nostrzykowy z pasieki Rzeplino i ocet z papierówki. Natomiast szczególne wyróżnienie za promocję dań i potraw lokalnych trafiło do KGW Jarzębina z Dobropola.
Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się 3 października br. podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
KOWR