Jesienią najmłodsi narażeni są na liczne choroby i przeziębienia. Gdy naszym dzieciom udziela się październikowa szaruga, warto zaserwować im rozgrzewające mleko z… cynamonem. Przyprawa ta szczególnie kojarzy się z zimnymi porami roku.
Mleko zawiera liczne witaminy, takie jak A, B, D oraz białka o właściwościach przeciwwirusowych, natomiast cynamon poprawia ciśnienie krwi. Mleko z cynamonem to więc idealny napój dla naszych pociech w dni, kiedy na zewnątrz temperatura jest bardzo niska.
Do jego przygotowania potrzebne są następujące składniki (na dwie porcje):
- 500 ml mleka,
- 2 pałeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki miodu lub cukru trzcinowego.
Sposób przygotowania:
1. Do rondelka wlej mleko i podgrzej je na małym ogniu. Często mieszaj, aby się nie przypaliło.
2. Kiedy mleko się ugotuje, przelej je do kubeczków. Następnie do każdego z nich włóż pałeczkę cynamonu. Przykryj talerzykiem i odstaw na 10 minut.
3. Dla smaku dodaj 2 łyżeczki miodu lub cukru trzcinowego.
Więcej informacji o pozytywnym wpływie mleka na zdrowie dzieci można uzyskać, obserwując projekt „Dzieciaki Mleczaki”, który jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka i organizowany przez Polską Izbę Mleka.
Przedszkolaki uczestniczące w projekcie poznają nie tylko skład odżywczy mleka, ale także zrozumieją, skąd się ono bierze oraz jakie produkty można z niego przygotować.
W ramach projektu informujemy o pozytywnym wpływie nabiału na zdrowie dziecka poprzez stronę internetową www.dzieciakimleczaki.pl oraz www.facebook.com/DzieciakiMleczaki/.
Zapraszamy do obserwowania.
Polska Izba Mleka