Mleko ma długą i fascynującą historię, a dowody na jego spożycie sięgają tysięcy lat wstecz. Należy ich szukać w czasach gdy ludzie postanowili udomowić bydło, kozy i owce. Jak podają źródła historyczne przetwórstwo mleczarskie miało swój początek na terenach dzisiejszej Turcji. To właśnie tam około roku 8000 p.n.e powstały jedne z pierwszych wyrobów mleczarskich przypominających jogurt, ser lub masło. Z biegiem czasu mieszkańcy Ziemi opracowali własne unikalne metody produkcji i przetwarzania mleka, co doprowadziło do szerokiej gamy produktów mlecznych, które obecnie dostępne są na rynku.
Mleko posiada przede wszystkim duży potencjał odżywczy, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wszystkich procesów zachodzących w naszym ciele. Zawiera dobrze zbilansowane, łatwo przyswajalne białka, a także węglowodany i tłuszcze, które dostarczają energii i zapewniają dobrą kondycję organizmu.
Ponadto mleko jest również doskonałym źródłem witamin i minerałów takich jak: fosfor, potas, magnez oraz cynk. Napój ten zawiera także wapń, który jest niezbędny dla zdrowych kości i zębów, ale na tym jego rola się nie kończy. Pierwiastek ten wspiera układ krążenia i układ nerwowy, a także proces krzepnięcia krwi. Mleko jest źródłem witamin. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminy z grupy B, które wpływają m.in. na pracę mózgu oraz witaminy A i E wzmacniające wzrok i skórę.
Regularne picie mleka i spożywanie produktów mlecznych wiąże się z szeregiem potencjalnych korzyści zdrowotnych, obejmujących m.in. budowę i naprawę mięśni, wzmocnienie kości oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała. Znakomita kombinacja białka, tłuszczów i węglowodanów sprawia, że przetwory mleczne są sycące i niskokaloryczne, co nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej. Dlatego warto umieścić je w swoim jadłospisie, szczególnie gdy walczymy z nadwyżką kilogramów.
Kampania “#WspieramyPolskieMleczarstwo” realizowana przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.
oprac, e-mk ppr.pl