Konferencja Sustainable Leadership Training & International Stakeholders organizowana jest w Polsce po raz pierwszy przez Centrum Liderów Zrównoważonego Biznesu (ZNU) – niemiecką organizację badawczą powiązaną z Wydziałem Ekonomii Uniwersytetu Witten/Herdecke.
Podejmuje ona szereg inicjatyw na rzecz promowania idei zrównoważonego rozwoju, w tym np. organizacja szkoleń i konferencji. Podczas 3-dniowego, trwającego od 19 do 21 września 2017 roku, wydarzenia uczestnicy będą mieli okazję rozwinąć swoje umiejętności zarządzania zespołem – szczególnie podczas treningu Sustainable Leadership. Z kolei, podczas planowanego na trzeci dzień konferencji International Stakeholder Meeting będzie możliwość nawiązania kontaktu z międzynarodową grupą liderów – przedstawicieli firm handlowych i produkcyjnych, którzy podczas spotkania zajmą się tematem partnerstwa w realizacji idei zrównoważonego biznesu oraz strategiczną współpracą w tej dziedzinie.
Integracja działań gospodarczych i społecznych przy jednoczesnej dbałości o równowagę procesów przyrodniczych to elementy odpowiedzialnego zarządzania, które od lat, w każdym niemalże wymiarze swojej działalności, wdraża firma Dan Cake. Nic dziwnego, że to właśnie producent pakowanych wyrobów piekarniczych jest partnerem konferencji Trening Liderów i Międzynarodowe Spotkanie Interesariuszy Zrównoważonego Biznesu, która wystartuje już 19 września w Krakowie.
Nie bez powodu, działająca od 2004 roku na polskim rynku firma Dan Cake została partnerem tego wydarzenia – zasady zrównoważonego rozwoju wdrażane są w firmie od lat. – Naszym priorytetem jest jakość, dlatego regularnie certyfikujmy nasz system zgodnie ze standardami IFS – mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake. – Ale to nie wszystko. Uwzględniając potrzeby naszych konsumentów, którzy nie przechodzą obojętnie obok składu spożywanych produktów, w produkcji konsekwentnie wprowadzamy zasady „czystej etykiety”, usuwając z produktów sztuczne wzmacniacze smaku, konserwanty i barwniki na rzecz naturalnych i znanych konsumentom składników. Jest to np. naturalny zakwas w produkcji chleba tostowego czy stosowanie certyfikowanego oleju palmowego, pochodzącego z plantacji objętych certyfikacją RSPO – dodaje ekspert Dan Cake.
Zasady zrównoważonego rozwoju Dan Cake stosuje również w kwestii dbałości o środowisko. Na terenie zakładu produkcyjnego wdrożony jest system odzysku wody deszczowej, zbieranej poprzez specjalny system rur i wykorzystywanej latem do schładzania budynku w miejsce klimatyzatorów. – Staramy się też, by powstające w procesie wypieku naszych produktów w piecach piekarniczych ciepło nie trafiało do atmosfery – powietrze jest poddawane deodoryzacji, co neutralizuje zapachy wydostających się na zewnątrz i dodatkowo podlega odzyskowi – mówi ekspert Dan Cake. – Co więcej, na terenie zakładu znajduje się las, którego zadaniem jest tworzenie dźwiękoszczelnej bariery od otaczających teren domów mieszkalnych. Dan Cake dba również o promowanie proekologicznych zachowań wśród swoich pracowników – pracownicy obsługujący firmowe samochody przechodzą szkolenia z zakresu tzw. „eco-drivingu”. Zmiana oświetlenia na energooszczędne czy znaczne ograniczenie użycia dokumentów w formie papierowej od lat są w firmie standardem.
Poza działalnością proekologiczną, której celem jest też zapewnienie komfortu życia mieszkańców domów zlokalizowanych w sąsiedztwie zakładu, Dan Cake wspiera też lokalną społeczność w obszarze aktywności kulturalnej czy sportowej, wspierając np. lokalne drużyny piłkarskie, od lat współpracuje też z uczelniami wyższymi w Krakowie, umożliwiając ich studentom udział w praktykach studenckich.
Biuro prasowe Dan Cake