W dniach 17-18 października br. w gminie Ostróda w woj. warmińsko-mazurskim powrót dyni na stoły zainicjowało Stowarzyszenie „Durąg XXII wieku” wraz z Kołami Gospodyń Wiejskich przy współudziale Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT w Olsztynie.
Podczas Mazurskiego Festiwalu Dyni w złotych kolorach jesieni na stołach Kół Gospodyń Wiejskich zakrólowała polska dynia.
Konkurs promujący tradycje kulinarne regionu w oparciu o lokalne ekologiczne produkty z wykorzystaniem dyni odbył się w Durągu, Lubajnach i Pietrzwałdzie. Do współzawodnictwa przystąpiło 10 KGW z terenu gminy Ostróda. Komisja Konkursowa oceniła smak, oryginalność przygotowanych potraw, estetykę podania i wystrój stołu oraz związek z regionem.
Wszystkie Koła wykazały się niezwykłą pomysłowością w przygotowaniu wspaniałych dyniowych potraw a jednocześnie była to okazja do wymiany doświadczeń związanych z przyrządzanymi potrawami oraz czerpaniem inspiracji na dalszą działalność. Na stole można było znaleźć kulinarne dyniowe arcydzieła w tym m.in. rozgrzewające zupy z dyni - każda w oryginalnym wydaniu, sałatki, chleby, desery oraz wiele innych.
Całość została ozdobiona jesiennymi kwiatami i ziołami z wiejskich ogrodów. Stoły uginały się od precjozów, które zostały przygotowane z sercem. Podsumowaniem spotkania było wręczenie cennych nagród.
KOWR