Dziś gotowanie coraz częściej traktowane jest jako hobby, a nie – jak do niedawna bywało – nudny obowiązek. Dużą popularnością cieszą się kulinarne programy, blogi i książki. Niemal każdy chce eksperymentować z nowymi przepisami i składnikami, próbować nowych smaków. Społeczeństwo wyraźnie zmienia swoje podejście do sztuki kulinarnej, widząc w tym zarówno korzyści zdrowotne, jak i zyskanie nowych umiejętności.
Popularność superfoods rośnie
Od kilku lat na sklepowych półkach przybywa coraz więcej produktów oznaczonych jako superfoods, superfruit czy supergrain. Według badania firmy Mintel, w roku 2015 odnotowano aż 36-procentowy wzrost ich liczby. Sięgamy też po nieco zapomniane odmiany zbóż. Dużą popularnością cieszy się quinoa (komosa ryżowa), gryka czy nasiona chia. W trosce o zdrowie i znakomite samopoczucie wybieramy te produkty, które mają wysoką zawartość substancji odżywczych.
Kulinarne trendy tego roku
Najgorętszym trendem kulinarnym roku 2017, a niewykluczone, że również przyszłych lat, jest kurkuma. Duży rozgłos zawdzięcza swoim prozdrowotnym właściwościom, m.in. zdolności do łagodzenia stanów zapalnych. Z podobnych powodów świat oszalał na punkcie… napojów z ziemniaków. Batatowe latte czy ziemniaczane smoothie coraz częściej goszczą w naszym menu.
Miejsce idealne na eksperymenty
Jeszcze kilka, kilkanaście lat temu nie mieliśmy aż tak dużego dostępu do orientalnych przypraw i egzotycznych owoców, jak obecnie. W kulinarnych eksperymentach wykorzystujemy rozmaite składniki – również te mocno aromatyczne i barwiące. To właśnie dlatego musimy zadbać, aby aranżacja kuchni była w pełni funkcjonalna.
Uwaga, plama!
Nieocenione okazują się produkty do wykończenia wnętrz, które ułatwiają czyszczenie powierzchni. Nietrudno przecież o zachlapanie ściany przy blacie czy kuchence. Dzięki inteligentnym, plamoodpornym farbom do wnętrz zabrudzenia dają się usunąć nawet w kilkanaście minut po ich powstaniu. Powierzchnia pomalowana produktem, takim jak na przykład farba plamoodporna Bondex Smart-Paint, nie absorbuje płynnych zanieczyszczeń. Nie trzeba obawiać się także o plamy z ketchupu, musztardy, oleju, czekolady, soków, koncentratów buraczanych, kawy czy wina. Większość zanieczyszczeń usuniemy wodą i miękką ściereczką, te bardziej uporczywe – wodą z niewielkim dodatkiem detergentu.
Ważny czas reakcji
Jeśli podczas gotowania zdarzy nam się zachlapać ścianę, nie zapominajmy o czasie reakcji. – W zasadzie im szybciej zmyjemy plamę, tym lepiej. W większości mamy godzinę na zmycie zabrudzenia, jednak w przypadku trudniejszych zanieczyszczeń, jak na przykład tych z wina, kawy czy herbaty, powinniśmy zareagować do piętnastu minut od jego powstania – tłumaczy Aneta Jarosz-Palach, brand manager marki Bondex.
Wspólne gotowanie
Pasja ta coraz częściej wkracza do życia towarzyskiego. Dużą popularnością cieszy się dziś cooking party – impreza, podczas której gotujemy z przyjaciółmi. To kolejna okazja do eksperymentów kulinarnych i próbowania nowych produktów. Wiele przyjęć i tak przenosi się przecież do kuchni, jako miejsca idealnego do rozmów czy wspólnego przygotowywania przekąsek i koktajli. Warto zatem zadbać, by wnętrze było urządzone ze smakiem i łatwe do utrzymania w czystości.
Newseria Lifestyle