Jabłka i śliwki to jedne z najpopularniejszych polskich owoców, które pod koniec lata goszczą niemalże na każdym polskim stole. Królują pod różnymi postaciami – na słodko i na słono, jako desery i jako napoje. Oba owocowe smaki nierozerwalnie kojarzą się z polską tradycją kulinarną i sadowniczą. Ale sadzonki obu drzew nie od zawsze rosły na terenach dzisiejszej Polski.
Śliwki prosto w kompot!
Drzewka owocowe śliwek sprowadzono na tereny dzisiejszej Europy Środkowej ze wschodu, a dokładnie z Kaukazu. Pierwsze śliwy do uprawy wprowadzili Persowie, zaś do ich popularyzacji przyczynili się Grecy i Rzymianie. W starożytności i średniowieczu jadano je często pod różnymi postaciami: jako suszone, kandyzowane i marynowane.
Śliwki to owoce, które lubią prawie wszyscy. To dlatego Tarczyn śliwkowy ma licznych zwolenników. Zamknięty w szklanej butelce pozwala cieszyć się tradycyjnym smakiem przez cały rok. Jest świetnym dodatkiem do śniadania oraz do obiadu, a wygodne opakowanie można zabrać ze sobą w podróż. Nawet dookoła świata by zawsze mieć przy sobie smak polskiej tradycji.
Soczysty, czyli jabłko
Jabłka jedzono na długo przed naszą erą – są obecne w mitologii, wierzeniach ludów słowiańskich i celtyckich (pozagrobowy Avalon to inaczej „Wyspa Jabłek”), a także w Biblii. Owoc jabłoni uważany jest w wielu kulturach za synonim zdrowia. Co ciekawe, nazwa, która dzisiaj funkcjonuje w języku polskim, wywodzi się zaś ze starosłowiańskiego słowa „soczysty”.
Do Polski jabłonie dotarły poprzez Azję Mniejszą z Azji Środkowej i szybko stały się naszym owocem narodowym – dziś w ich produkcji jesteśmy światowym liderem! Chętnie jemy je surowe, ale też bardzo popularne w polskich domach są jabłkowe przetwory – kompoty, musy, cydry, które pozwalają cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez cały rok.
Wszyscy znamy też pyszny smak soku z jabłek, który przypomina nam o letniej sielskości. Naprzeciw oczekiwaniom wyszedł Tarczyn Tłoczony, który zamknął smak świeżych owoców w szklanej butelce, byśmy mogli cieszyć się nim przez cały rok, kiedy tylko chcemy!
Oprócz smaku, jabłka są przede wszystkim źródłem witamin C, B1, B2, E oraz fosforu, wapnia i magnezu, dlatego stały się symbolem młodości, urody i płodności. Potwierdza to angielskie przysłowie, które głosi, że jedno jabłko dziennie pozwoli nam dowoli unikać lekarskich wizyt. Dlatego też od dawna jabłka gościły w polskich domach – zarówno dla ich wyjątkowego smaku, jak i ze względu na ich zdrowotne właściwości.
Choć produkcja soków odbywała się od zarania dziejów, to dopiero w XX wieku powstały w Polsce pierwsze zakłady przemysłowe. Smakiem Tarczyna możemy cieszyć się już od blisko 50 lat. Nie musimy już martwić się o zimowe zapasy, ponieważ soki rozlewane do szklanych butelek z grantowym logo są dostępne na wyciągnięcie ręki przez cały rok. Do dziś cieszą się ogromną popularnością i goszczą w naszych domach każdego dnia. Bo w Tarczynie na owocach i jakości znamy się jak mało kto!
Newseria Lifestyle