Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Krem z pieczonego buraka z pierożkiem drożdżowym faszerowanym serem Cheddar Sertop

13 grudnia 2019
Krem z pieczonego buraka z pierożkiem drożdżowym faszerowanym serem Cheddar Sertop

Składniki:

800 g małych buraków
3-4 sztuki cebulki szalotki
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego
1-1,5 litra bulionu warzywnego
sól
pieprz
majeranek
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny


Ciasto drożdżowe:

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
3-4 g drożdży instant (w proszku)
1 jajko


Pierożek drożdżowy:

200g boczniaków
80 g grzybów shimeji
30 g posiekanej zielonej pietruszki
kilka plastrów sera topionego Cheddar Sertop
sól
pieprz
30 g masła klarowanego



Sposób przygotowania:

Buraki myjemy i każdy osobno zawijamy w srebrną folię. Pieczemy buraki ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone buraki obieramy i kroimy w małą kostkę. Szalotki obieramy i  kroimy także w kostkę, a czosnek - w plasterki. Cebulkę i czosnek szklimy na maśle klarowanym, nastęnie dodajemy buraki i przez chwilę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy skórkę z cytryny i miksujemy na gładki krem. Jeśli krem będzie za gęsty, dolewamy odpowiednią ilość bulionu.



Farsz z grzybów:
Boczniaki oczyszczamy pędzelkiem i kroimy w plasterki. Jeśli grzyby shimeji są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Wszystkie grzyby smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i kawałki sera Cheddar.



Ciasto:

Do dużej miski wsypujemy mąkę i drożdże , następnie dokładnie mieszamy. Dodajemy sól, cukier i oliwę z oliwek. Ponownie mieszamy, tak aby składniki połączyły się w jednolite, gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Formujemy z ciasta kulę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Rozgniatamy dłońmi ciasto na gruby placek, a następnie rozciągamy tak, aby powstał placek o grubości ok 0,5 centymetra. Wycinamy z niego foremką małe placki. Na każdy placek nakładamy farsz z grzybów i sklejamy jak zwykłe pierogi. Pierożki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy z góry rozbełtanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 200 stopni aż do zrumienienia pierożków, ok. 10-15 minut.


Barszcz dekorujemy chipsem z pietruszki lub czosnkiem niedźwiedzim.


Podajemy wraz z gorącymi pierożkami grzybowo-serowymi.


Pyszne danie bożonarodzeniowo-sylwestrowe.


Smacznego!


Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl oraz www.sertop.pl

 

Biuro prasowe Sertop


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę