Ponad 40 pysznych produktów można było podziwiać i smakować w niedzielę 21 czerwca br. w czasie konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się w Parku Etnograficznym w Tokarni.
W wydarzeniu wzięli udział rolnicy, producenci oraz wytwórcy regionalnych produktów żywnościowych, które charakteryzują się wyjątkową jakością, dobrą renomą, a przede wszystkim nawiązaniem do tradycji danego regionu.
Do tegorocznej edycji zgłoszono 44 produkty, przygotowane przez osoby prywatne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz Członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.
Konkurs odbył się w czterech kategoriach. Rywalizacja toczyła się wśród produktów pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, a także na płaszczyźnie napojów i innych produktów regionalnych. Konkursowe smakołyki wytworzone zostały tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców. Jury w skład, którego wchodził między innym Jacek Toś – Dyrektor OT Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Kielcach, bardzo skrupulatnie oceniało przygotowane produkty. Wybór nie był łatwy, zwłaszcza, że wysoka temperatura nie ułatwiała pracy, ale smak obronił się sam.
Dla najlepszych przygotowano nagrody ufundowane między innymi przez KOWR. Nie zabrakło również stoiska informacyjno – promocyjnego zorganizowanego w ramach kampanii Polska smakuje, na którym uczestnicy imprezy mogli uzyskać informacje o bieżącej działalności KOWR.
KOWR