W dniu 8 lutego w auli Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, odbyła się konferencja poświęcona bieżącym problemom hodowców i producentów trzody chlewnej. Organizatorami spotkania byli: Wielkopolska Izba Rolnicza, Wielkopolski Związek Hodowców Trzody Chlewnej oraz Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego.
Tematyka konferencji obejmowała szereg zagadnień związanych z sytuacją na rynku trzody chlewnej.
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu przedstawił temat opłacalności produkcji żywca wieprzowego, Karol Bujoczek Redaktor Naczelny TOP AGRAR Polska, przedstawił globalne trendy produkcji i spożycia wieprzowiny.
Zmiany wynikające z nowelizacji ustawy o grupach producenckich oraz instrumenty wsparcia dla producentów trzody chlewnej omówili Dyrektor ARR OT w Poznaniu Pan Bogdan Fleming oraz Pani Ewa Rosik Kierownik Sekcji Informacji i Promocji.
Poruszono również tematy detalicznej ceny mięsa na tle ceny tucznika oraz działalność Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego jako instrumentu wsparcia hodowców i producentów, bezpieczeństwa produkcji żywca wieprzowego i przetwórstwa mięsa oraz integracji producentów żywca wieprzowego.
W konferencji udział wzięli między innymi przedstawiciele hodowców i producentów trzody chlewnej, firm związanych z przetwórstwem mięsnym, Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii, Stowarzyszenia Grupy Wielkopolskie, Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, przedstawiciele władz samorządowych województwa wielkopolskiego oraz przedstawiciele lokalnych mediów.
W drugiej części konferencji odbyło się Forum Dyskusyjne, podczas którego zostały wypracowane kierunki działań mające na celu poprawę sytuacji w sektorze hodowli i produkcji żywca wieprzowego.
ARR