aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Kłopoty niemieckich producentów jaj

27 stycznia 2021
Kłopoty niemieckich producentów jaj

W lutym, jaja wyprodukowane na niemieckich fermach z dostępem do przestrzeni na wybiegu stracą status „jaj wolnowybiegowych”. Niemieccy hodowcy jaj stoją przed wielkim wyzwaniem i już pracują nad strategią  marketingową, która pozwoliłaby na „trafiony” przekaz dla konsumentów. Kłopot ten wynika z faktu, że w  związku z  grypą ptaków w Niemczech nakazano utrzymywać drób wewnątrz budynków.

Zgodnie z unijnymi  normami handlowymi, po upływie ustalonego przepisami okresu czasu, w którym ptaki są utrzymywane w  zamknięciu,  jaja pochodzące z ferm wolny wybieg tracą swój status i nie mogą zostać wprowadzone do obrotu jako jaja z cyfrą „1”. Nerwowość niemieckich hodowców nasila trwająca już od kilku miesięcy sytuacja rynkowa.

Niemieccy dystrybutorzy jaj twierdzą, że pandemia istotnie zmieniła obraz zakupowy rynku. Kolejne lockdowny zredukowały sprzedaż w przetwórstwie spożywczym, ale pobudziły popyt konsumencki i przekierunkowały nawyki zakupowe klientów detalicznych. Mowa o tym, że Niemcy zaczęli znacznie więcej kupować jaj z wolnego wybiegu i ekologicznych. Do tego stopnia, że tego rodzaju jaj nie da się praktycznie w  chwili obecnej zakupić na wolnym rynku.

Trend ten trwa już od kilku miesięcy i nadal się utrzymuje. Niemieccy  producenci obawiają się tego zjawiska w kontekście  nadchodzących zmian w utrzymaniu statusu jaj wolnowybiegowych. Dodatkowo, niemieccy hodowcy drobiu w dalszym ciągu zmagają się z nowymi ogniskami grypy ptaków, co powoduje, że rynek funkcjonuje pod dużą presją i pozostaje nieprzewidywalny. A powoli wkraczamy w okres intensywnych przygotowań do okresu świątecznego.

Z powodu drugiej fali pandemii jesienią 2020 roku rynek  niemiecki nie odczuł gwałtownego sezonowego wzrostu cen jaj, który tradycyjnie generowany był  zwiększonym popytem z zakładów przetwórstwa. Poziom zapasów zgromadzonych przez przetwórnie późnym latem i wczesną jesienią  w zderzeniu z wyhamowanym funkcjonowaniem tradycyjnych klientów sektora HoReCa w Europie i poza kontynentem, spowodowało brak impulsów popytowych na surowiec.

Najbardziej pokrzywdzone zostały jaja  ściółkowe, na które jeszcze obecnie obserwowany jest gorszy zbyt w produkcji przetworów. Rynek niemiecki w  miesiącach przed Bożym Narodzeniem był niewiarygodnie odmienny niż historycznie. Brak kupców w przetwórstwie spowodował, że w szczytowych momentach sezonu ceny jaj nie notowały rocznych maksimów.

Dopiero w grudniu, który to miesiąc powinien już być okresem przedświątecznego „wyciszania”, nastąpił gwałtowny zryw  popytowy  wywołany bardzo dużymi zakupami konsumenckimi.  Rynek wspierany był  zatem ożywieniem handlu w detalu.  Podobnie stało się na rynku polskim.  Rynek  detaliczny nie jest jednak w stanie  zrekompensować zapotrzebowania z przetwórni na jaja ściółkowe.

 

KIPDiP


POWIĄZANE

Wczoraj o godzinie 9.00 odbyła się rozprawa w Sądzie Okręgowym w Szczecinie. Rol...

Ukrińskie media rozpisują się o wywiadzie, jakiego udzieliła Monika Piątkowska, ...

W epoce cyfrowej, gdzie przechowywanie danych w chmurze staje się coraz bardziej...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę